Интерактивен асистент за дизайн на мода (AiDA) беше представен на Лондонската седмица на модата.

Изкуственият интелект също трансформира света на модата, но според ръководителя на новаторски проект тази бързо развиваща се технология не може да замени креативността на дизайнерите. Калвин Уанг е разработил първият инструмент за изкуствен интелект, ръководен от дизайнери - Интерактивен асистент за дизайн на мода (AiDA). Той използва технология за разпознаване на изображения, за да премине по-бързо от първата скица до дефилето, съобщава БТА.

"Дизайнерите имат своите платове, модели, цветове, първоначални скици и те зареждат изображенията. След това нашето приложение може да разпознае тези дизайнерски елементи и да направи допълнителни предложения на дизайнерите, за да усъвършенстват и променят първоначалния си замисъл", обяснява Уанг пред АФП в Лондон.

Инструментът AiDA беше представен на Лондонската седмица на модата.

Според него силната страна на AiDA е способността му да представя "всички възможни комбинации" на дизайнера, което е невъзможно без изкуствен интелект.

През декември миналата година колекциите на четиринадесет дизайнери, разработени с този инструмент, бяха представени на изложба в Хонконг, в музея M+.

Калвин Уанг настоява, че инструментът има за цел да "улесни вдъхновението" на дизайнерите, а не да "замени тяхната креативност". "Трябва да пазим оригиналната креативност на дизайнера", казва той.

Уанг ръководи Лабораторията за изкуствен интелект в дизайна (AidLab) - съвместен изследователски проект на Кралския колеж по изкуствата във Великобритания и на Университета в Хонконг, където е професор по мода.

За заместник-директора на Кралския колеж по изкуствата Нарън Барфийлд въздейстивето на изкуствения интелект върху модата ще бъде "трансформиращо". Персонализацията вече се използва за по-добри препоръки за продукти на клиентите и по-ефективно търсене, което помага на купувачите да намерят желаното по-бързо и лесно.