• Френско изследване може да спре продажбите на модела в целия ЕС
  • “Епъл” засега обещава ъпдейт само за френските си клиенти
  • Белгия ще тества и всички останали смартфони

“Епъл” ще направи промени в iPhone 12 във Франция заради страховете на Париж, че моделът не отговаря на нормите за излъчване, съобщиха световните медии. Според френския министър за дигитализацията Жан-Ноел Баро американската компания производител ще предостави на потребителите в страната адаптиран софтуер в следващите дни.

Продажбите на модела бяха временно преустановени във Франция, след като местният регулатор установи твърде голямо електромагнитно излъчване. “Епъл” бе призован бързо да отстрани проблема.

От компанията обявиха, че новият ъпдейт ще засегне единствено Франция, където съществува твърде специфичен протокол за тестване на продуктите, предаде Би Би Си.  Според американския техногигант констатациите за повишено излъчване са резултат именно на този специфичен начин за проверка и не съществуват никакви рискове за сигурността и здравето на потребителите. Планираните промени обаче повдигат въпроса за плановете на “Епъл” по отношение на iPhone 12, който бе пуснат в продажба преди три години в страните извън САЩ.

Министър Баро обяви, че френският регулатор за радиочестотите ще направи проверка на променения софтуер за съответствие с нормите, преди да разреши смартфоните от този модел да се продават отново.

По-рано

Световната здравна организация се опита да разсее страховете относно излъчването,

генерирано от мобилните телефони, припомнят агенциите. Тя обяви на сайта си, че няма доказателства, че излагането на ниски нива на електромагнитни полета е вредно за човешкото здраве.

В изявление, изпратено до АФП, “Епъл” посочва, че iPhone 12 е съобразен с изискванията за емисиите в цял свят, но че въпреки това ще направи промени в софтуера, за да се съобрази с протокола за тестване, използван от френските регулатори. Те пък от своя страна предупредиха американските производители, че ако не решат проблема, от пазара в страната ще бъдат изтеглени всички бройки iPhone 12. Според тях “специфичното ниво на поглъщане”  –  мярката за радиочестотната енергия, поглъщана от тялото - при този модел надвишава допустимите за Франция норми.

Френската национална агенция за честотите (ANFR) провежда два теста: първият измерва излъчването от телефона в близък контакт с тялото на човек, като например когато се държи до ухото или постави в джоба на панталона; вторият тест се прави на малко по-голямо разстояние, симулирайки телефон в джоба на сакото или чантата.  iPhone 12 е преминал втория тест, но е надхвърлил нивата, определени в разпоредбите на ЕС за първия,  твърдят от ANFR. 

Моделът бе пуснат през септември 2020 г. и все още се продава навсякъде по света. По-рано през миналата седмица от компанията са казали за Би Би Си, че са оспорили изводите на френския регулатор за радиочестотите. Представили са пред него както собствени лабораторни проучвания, така и констатации на трети страни, показващи, че устройството отговаря на всички действащи изисквания.

Министър Баро обаче даде на “Епъл” две седмици срок, като посочи, че е възможно да се получи ефектът на снежната топка, ако Париж сподели своите анализи с регулаторните органи на останалите страни в ЕС. Подобните институции в Белгия, Нидерландия и Германия са обявили миналия четвъртък, че също проучват проблема. Германската федерална агенция за електричество, газ и телекомуникации е посочила пред Би Би Си, че френското разследване може да доведе до мерки, които да се прилагат в целия ЕС.

Белгийското правителство е разпоредило проверка дали iPhone 12 представлява някакъв здравословен риск. “Моя отговорност е да реагирам и да проверя дали всички граждани на кралството са защитени от каквато и да било потенциална опасност.

Здравето е проблем, който никога не бива да бъде неглижиран”,

заяви белгийският държавен секретар по дигитализацията Матийо Мишел. Той е посочил пред в. “Соар”, че е възложил на регулатора да провери всички модели на iPhone, след което и всички останали смартфони на другите марки. 

Нидерландската агенция за дигитална инфраструктура е убедена, че френските тестове са показали, че нивата на излъчване са превишени. Тя е влязла в контакт с “Епъл”, но в същото време посочва, че “няма остър риск  за безопасността”. 

Дания обяви, че няма да реагира на френските притеснения, защото самата тя не е притеснена от нивата на излъчване на iPhone 12. Поради което посъветва потребителите в страната да продължат спокойно да използват смартфоните си от този модел. 

Великобритания и САЩ за момента не са обявили никакви действия, следващи френската забрана.

Франция и по-рано е изтегляла от пазара смартфони от различни марки поради същите опасения, но за първи път сега е засегната компанията “Епъл”.

Експерти обясняват пред Ройтерс, че няма рискове за безопасността, тъй като регулаторните ограничения, базирани на вероятността от изгаряния или топлинен удар от радиацията на телефона, са определени доста под нивата, за които учените са открили доказателства за вреда.

“В крайна сметка подозирам, че целият инцидент бързо ще бъде забравен”, казва Бен Ууд, главен анализатор в CCS Insight, подчертавайки, че  iPhone 12 е стар модел.

Приходите на американския гигант възлизат на около 95 милиарда долара в Европа миналата година, което прави региона втори по големина след Северна и Южна Америка. Според някои оценки компанията е продала повече от 50 милиона айфона миналата година в Европа.