Разликите в отделните райони на столицата са  толкова големи, че сякаш става дума за други градове

Колко струва квадратният метър на жилище в столицата? Когато се говори за имотния пазар, обикновено боравим с обобщени данни, те обаче няма как да са точни - София е прекалено голям и разнороден град. И купуването на апартамент в “Надежда” или “Хаджи Димитър”, от една страна, и в “Яворов” и “Изток”, от друга, няма нищо общо помежду си, сякаш става дума за различно населено място. Защото, като повечето големи градове по света, и в София в кварталите са изградени или се строят съвсем различни видове жилищни сгради.

Благоустройството, комуникацията с други квартали и с центъра и инфраструктурата в тях също се отличават. Затова даваме думата на брокери на недвижими имоти с опит от различни райони, които да опишат особеностите на квартала от гледна точка на имотния пазар в тях.

“Кръстова вада”

Сделките в този район, намиращ се в непосредствена близост до околовръстното шосе, през тази година се задържаха на нивата от миналата. Пазарът тук е движен от новото строителство, като има големи, луксозни комплекси с цялостна поддръжка, както и еднофамилни къщи, казва Борислава Борисова, регионален мениджър на “Адрес” за София.

В квартала вече има една спирка на метрото, с предстоящото откриване на още две ще бъде покрито протежението на целия квартал. Реално центърът на столицата е близо, но трафикът по булевард “Черни връх” е едно от затрудненията в квартала. Новото метро ще го олекоти.

Средната стойност на квадратен метър в “Кръстова вада” е около 2000 евро, но истината е, че нивата варират сериозно в зависимост от проекта, който се предлага. Поскъпването за последната година е с около 10%. Купувачите са предимно млади семейства, работещи на високи позиции, които придобиват своя първи дом в столицата. Кварталът се развива динамично и е много вероятно уплътняването му да продължи.

Всъщност, използвайки метрото или трамвай 10, квартал “Кръстова вада” е достъпен за около 10-15 минути от центъра, но с уточнението, че крайната точка - мол “Парадайс”, е самото начало на квартала, каза Диана Матеева, брокер в офиса на “Явлена” в района. Според нея има доста голяма разлика в цените - между 1600 и 2000 евро за кв. м, в зависимост от разстоянието на съответния проект от булевард “Черни връх”.

“Надежда”

Противно на очакванията, сделките за покупка на жилища в “Надежда” се увеличават заради подобряващата се инфраструктура - обновяването на улици, ремонтираният Северен парк и близостта с метро до центъра (около 10-15 минути). Булевард “Ломско шосе” е основната пътна артерия на “Надежда” и в близост до него вече няма свободни терени за строителство. 

СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Булевард “Ломско шосе” е основната пътна артерия на “Надежда” и в близост до него вече няма свободни терени за строителство. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

В “Надежда” се строи активно в близост до метростанциите - по протежението на булевард “Ломско шосе” има цели 4 спирки, които обслужват всички части на комплекса и бившите части “Надежда” 5 и 6, които сега са част от район “Връбница” и са “Връбница” 1 и 2. Цените варират около 1500 евро за квадратен метър средно, но са в доста голям диапазон - от 1300 до 1800 в зависимост от качеството на имота и годината на строителство. Повишението е в рамките на 5-8%, твърдят от “Адрес”.

Купувачите са най-различни: млади семейства с деца, хора, отдаващи под наем на студенти и работещи в София, възрастни, които продават имоти в центъра и искат да живеят по-спокойно. Все още има възможности за строителство, но най-близките места до метростанциите, особено в началото на “Ломско шосе”, вече са заети.

“Малинова

долина”

Макар в квартала да има и немалко къщи, основната част от сделките, сключени в “Малинова долина”, са за ново строителство. В сравнение с миналата година те се увеличиха с 15%, казват брокерите на “Адрес” в квартала. Причината на първо място е достъпността на цените - средната е около 1500 евро/кв.м, което е по-скоро ниска цена за ново строителство в София. Все пак се е повишила с около 7-8% за последната година. “Малинова долина” започна да се застроява още през 90-те и къщите, които се намираха дотогава в тази вилна вода все повече отстъпват на новите сгради.

“Малинова долина” започна да се застроява още през 90-те и къщите, които се намираха дотогава в тази вилна вода все повече отстъпват на новите сгради.

Поглед към “Кръстова вада” от мол “Парадайс”. това пространство е всъщност само началото на квартала, той продължава чак до околовръстното.

Метро наблизо няма и придвижването е основно с кола, като при спокоен трафик разстоянието до центъра се преодолява за около 15 минути.

Като транспортно предимство може да се посочи близостта до Бизнес парка и булевард “Александър Малинов”.

В “Малинова долина” все още има доста свободни терени. Продавачите са основно строителни инвеститори, а повечето купувачи - млади семейства. Има и немалко по-възрастни хора, търсещи да вложат спестените си пари, като в същото време нямат нужда да се придвижват ежедневно до центъра и предпочитат зелен и спокоен квартал.

“Камбаните”

Тази зона на София, както и кварталите по Витошката яка са интересни за семейства, които търсят бягство от шума и праха на града, но в същото време и добра комуникативност.

Районът е близо до Бизнес парка и цялата офис зона по южната дъга на околовръстното, а също и до големи търговски обекти. И, разбира се, до планината. Сравнително уреден е и достъпът с градски транспорт, най-вече благодарение на метростанцията при Бизнес парка и движещите се в района автобуси. Местността “Камбаните”, която се намира от дясната страна на южната дъга на околовръстното, отдавна се е превърнала в район, пълен със затворени комплекси. 

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Местността “Камбаните”, която се намира от дясната страна на южната дъга на околовръстното, отдавна се е превърнала в район, пълен със затворени комплекси. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

“Трудно е да се анализира движението на сделките, защото много от тях са на предварителен договор и не фигурират в регистрите и статистиката за София. Но търсенето е стабилно, защото тук се предлага специфичен продукт - апартаменти и къщи в затворени комплекси. Тази година започна спад на строителството заради общия тренд на имотния пазар”, анализира Явор Пердухов, мениджър във Forton Homes.

“Яворов”, “Изток”

и “Гео Милев”

Трите жилищни комплекса са сред най-търсените заради тяхното местоположение, комуникацията, наличието на малки сгради и достатъчно отстояние между тях. В тези райони преобладават сградите с тухлено строителство.

“При стартиране на продажба в тези три района времето за реализация на сделка е изключително кратко - достатъчни са един-два месеца и обявеното жилище се продава”, казва Даниела Димитрова, управител на офиса на “Явлена” в “Изток”.

Посочва средна цена на имотите в доста големи граници: между 1800 и 2300 евро/кв. м. Самите банки “харесват” тези райони, защото са атрактивни и имотите тук са бързоликвидни. Затова финансирането от тяхна страна често достига до 90% от оценката на имота, казва тя. Жилищният комплекс “Яворов” не предлага особено изобилие от имоти и всяка обява за продажба бързо намира купувачи. 
СНИМКА: “24 ЧАСА”

Жилищният комплекс “Яворов” не предлага особено изобилие от имоти и всяка обява за продажба бързо намира купувачи. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Георги Пейчев, регионален мениджър за София на “Имотека” допълва, че в “Яворов” цените напоследък са по-скоро стабилни и не се повишават, но те и така са доста високи: 2800 - 2900 евро, дори 3 хиляди евро.

Причината е близостта на комплекса до градския център, престижността, зелененита.

А и той е малък и броят на имотите, които излизат на пазара, е ограничен. Свободни терени за застрояване няма.

“Хаджи Димитър”

Това е един от най-старите квартали на София. През годините се е преобразувал от квартал с малки еднофамилни къщи през комплекс от панелни блокове през 70-те и 80-те и до такъв с ускорено ново строителство след 90-те. През последните години се засили новото строителство, като кварталът е търсен поради удобния градски транспорт - тролеите и автобусите минават през цялата му вътрешност.

“Интересът се увеличи значително след пускането на последната линия на метрото. За последната година цената на жилищата в района в строеж се е повишила с 10-15%”, казват Пенка Ангелова и Иван Пеев, брокери в офиса на “Явлена”.

Те твърдят, че цените на жилищата в строеж тук варират от 1500-1600 евро за квадратен метър в частта близо до квартал “Стефан Караджа” и между 1600 и 1900 евро в частта, граничеща с район “Оборище”. Булевард “Владимир Вазов” е основната пътна артерия на кварталите “Хаджи Димитър” и близкият “Левски”.

СНИМКА:
РУМЯНА ТОНЕВА

Булевард “Владимир Вазов” е основната пътна артерия на кварталите “Хаджи Димитър” и близкият “Левски”. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Разбира се, това е нищо в сравнение със стойностите, до които стигнаха жилищата в райони като “Докторски паметник” и “Лозенец”. Там се сключват сделки дори на 3500 евро квадратния метър.