Главболгарстрой представи ролята на частния бизнес в процеса

Компаниите имат важна роля за формирането на бъдещия облик на енергийния сектор и могат да бъдат надежден партньор на държавата за изпълнение на стратегически проекти. Това заяви Пламена Ненкова, заместник-изпълнителен директор в „Главболгарстрой”. Тя бе единствен представител на частния сектор в дискусията за енергийната трансформация и независимост в Югоизточна Европа на конференцията East Med & Southeast Europe, организирана от „Делфи икономически форум” в Брюксел.

Ключови обекти

Пламена Ненкова, която ръководи международните отношения и бизнес развитието в ГБС, представи енергийните проекти, по които компанията работи от десетилетия. Обърнато бе внимание на водещата роля на „Главболгарстрой” в реализирането на мащабни стратегически инфраструктурни проекти в България и региона на Югоизточна Европа.

В дискусията Ненкова отбеляза, че междусистемната газова връзка България – Сърбия (IBS) - реверсивната връзка, която ще свърже националните газопреносни мрежи на двете държави – е от ключово значение за диверсификацията на газовите доставки в региона. ГБС успя да изгради 62-километровия газопровод заедно с всички прилежащи технологични съоръжения, включително арматурни възли, канализационни съоръжения, газоизмервателни станции и други, само за седем месеца и той ще бъде пуснат в експлоатация именно преди началото на отоплителния сезон.

ГБС е главен изпълнител и на трите проекта по разширение на капацитета на ПГХ „Чирен” – подземна, надземна и свързваща инфраструктура. ,,Този проект е насочен към удвояване капацитета на единственото газохранилище в България, което има съществена роля за функционирането и конкуренцията на регионалния газов пазар, както и за осигуряване допълнителна гъвкавост на газопреносните системи на регионално ниво, същевременно превръщайки България в още по-значим фактор на Балканите“, посочи Ненкова.

Екологичен ефект

В последните няколко години компанията е работила и по други ключови за енергийната карта на страната проекти като модернизацията на компресорните станции в североизточна и северозападна България, с чиято реализация се постига и значим екологичен ефект.

,,Сред енергийните проекти с важен екологичен аспект, които компанията изгради през последните години, са модернизацията на компресорните станции на територията на страната, осигуряващи природен газ във всички посоки. По проектите работихме с дългогодишните си партньори, осигуряващи газотурбо компресорни агрегати с ниски емисии Solar Turbines - дъщерно дружество на Caterpillar. С интегрирането на 17 от тях по газопреносната мрежа на „Булагратрансгаз“ ние допринесохме за намаляване на вредните емисиите, генерирани от предишните, вече изведени от експлоатация руски машини, с близо 30%“, подчерта зам.-изпълнителният директор на ГБС.

Бъдещи инвестиции

Отново в посока зелена трансформация в сектора миналия месец във Вашингтон „Главболгарстрой” в сътрудничество с американските технологични гиганти Solar Turbines (Caterpillar) и Honeywell, италианската Pietro Fiorentini и българския национален газопреносен оператор БТГ подписаха меморандум за разбирателство за пилотен проект за водородна технология в газохранилището в Чирен. Официалното подписване на меморандума постави началото на иновативния проект за производство и използване на зелен водород, който да отговори на технологичните нужди на подземното газохранилище.

По време на дискусията Ненкова изрази увереност, че бизнесът може да бъде стабилен партньор на държавата и правителството в изпълнението на стратегически проекти. Тя отбеляза готовността на компанията да бъде инвеститор в проекти, които могат да допринесат за енергийния преход и независимост на страната. ,,Вярвам, че България има голям потенциал да разшири производството на енергия. Говорим за водород, за ядрена енергия, за възобновяеми енергийни източници и хидроенергия. Ядрената енергия бе спомената в дискусията днес като възможно решение за постигане на крайната цел за зелен преход, а България е ядрена държава от десетилетия“, каза тя.

Регионални съюзи

Тема в конференцията бяха и регионалните съюзи като механизма 3+1 като критично важен компонент от усилията за насърчаване на мирно, стабилно и проспериращо Източно Средиземноморие. Говорителите обсъдиха и политическия контект на сътрудничество между участващите страни, възможностите и влиянито на партньорствата върху региона.

В панела ,,Ключови инфраструктурни проекти в Югоизточна Европа“ Джордж Кремлис, бивш съветник на гръцкия министър-председател по въпросите на енергетиката, околната среда, климата и кръговата икономика, говори за важността да бъдат завършени големите инфраструктурни проекти и за значението им за транспорта в цяла Европа. Кремлис даде за пример автомагистрала „Струма“, която е основна пътна връзка на Гърция с континентална Европа и чиято реализация има регионално значение.

Това е поредното издание на конференцията East Med & Southeast Europe в Брюксел, организирано от Делфи икономически форум. Събитието има за цел да даде гласност на теми от голямо значение в региона, насърчавайки колаборация между всички ангажирани страни на европейско равнище.

Ирина Кустова, Център за европейски политически изследвания; Йоанис Ксифарас, главен секретар по транспорта вМинистерството на инфраструктурата и транспорта,  Гърция; Джордж Кремлис, бивш съветник на гръцкия министър-председател по въпросите на енергетиката, околната среда, климата и кръговата икономика
Ирина Кустова, Център за европейски политически изследвания; Йоанис Ксифарас, главен секретар по транспорта вМинистерството на инфраструктурата и транспорта, Гърция; Джордж Кремлис, бивш съветник на гръцкия министър-председател по въпросите на енергетиката, околната среда, климата и кръговата икономика