Средствата са разпределени между 15 държави - членки на блока

392 млрд. евро отпуска ЕС по политиката за сближаване за периода 2021-2027 г. Средствата са разпределени между 15 държави членки, чийто брутен национален доход на глава от населението е по-малък от 90% от средното за ЕС. Заедно с националното съфинансиране общо около половин трилион евро са налични за финансиране на програмите за кохезия.

При кандидатстването за европейски проект се следва структуриран процес. Той е различен в зависимост от конкретния проект и програмата за финансирането му. От съществено значение е да сте информирани и да актуализирате информацията си относно насоките и изискванията на конкретната програма, тъй като често има промени.

Уебсайтовете, в които се публикува информация, са много

Това прави процеса по усвояване на средствата на пръв поглед хаотичен. Затова често фирмите или организациите, които искат да кандидатстват по европейски програми, се допитват до консултантски агенции.

Всъщност, за да не изглежда сложно, важно е всеки да определи конкретно какво иска да постигне чрез кандидатстването си за европейски проект, в каква посока иска да развие бизнеса си. Отговаряйки на този въпрос, много по-лесно ще е за човека/организацията да си изясни към коя програма трябва да се насочи. Така се появява първата и най-важна характеристика, по която са систематизирани многобройните проекти. Въпреки че всички са под шапката на ЕС, някои от тях се водят национални, а други са международни.

От това зависи къде се намират подробностите относно проекта. Ако е транснационален, информация за него трябва да бъде публикувана в сайтовете на ЕК, тъй като тя е висшият орган, който отговаря за политиката на сближаване (кохезия). Такива са например порталът за финансиране и търгове на ЕК, Генералната дирекция за регионална и градска политика (DG REGIO), а също и официалните уебсайтове на конкретни програми за финансиране като например Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) или Кохезионния фонд.

Важен е и сайтът Interreg

- там са описани именно инициативи за транснационално сътрудничество в рамките на политиката на сближаване на ЕС.

Националните пък се публикуват от министерствата. В България 5 министерства имат осигурен бюджет за финансиране на кохезионни политики - Министерствата на енергетиката, на транспорта, на регионалното развитие и строителството, на иновациите и растежа и на околната среда и водите.

Ако предстои дадена програма да бъде отворена за кандидатстване скоро, това се съобщава на сайтовете на тези институции. А всяка вече отворена програма може да бъде намерена в ИСУН - информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС за България. Всеки кандидат трябва да се регистрира там и ще има възможност да попълни електронен формуляр за кандидатстване, да прикачи всички необходими приложения към него и да подаде проектопредложението си.