Вчера в Гуанджоу приключи 134-ият Кантонски панаир, отчитайки експортни сделки на обща стойност 22,3 милиарда долара, което е с 2,8 процента по-високо от предишното издание, заяви говорителят му Сю Бин.

Подписаните сделки между компаниите-изложители и техни бизнес партньори от страни в инициативата „Един пояс, един път“ са на стойност 12,27 милиарда долара или с 2% повече от миналата година, предаде "Радио Китай".

Към петък купувачи от 229 държави и региони са присъстваха на панаира онлайн или на място. Чуждите клиенти на място са били 198 000. „Повече чуждестранни купувачи присъстваха на Кантонския панаир тази година и поръчваха активно, което допълнително повиши доверието на външнотърговските предприятия за следващата година“, каза Сю Бин.

По отношение на вноса, 650 предприятия от 43 страни и региони участваха в изложението за внос, от които 60 процента от страни в инициативата „Един пояс, един път“.

Стартиран през 1957 г. и провеждан два пъти годишно, Кантонският панаир се смята за основен показател за външната търговия на Китай.