Грешка в навигацията прати мутри да отвлекат друг човек, антимафиоти - да арестуват бебе, а космическа сонда се взриви

В живота полицията следва бандитите, но благодарение на навигацията в България антимафиотите успяха да изпреварят престъпниците. Е, в това да попаднат в комичната ситуация да арестуват грешен човек заради сбъркан адрес, но няколко селски мутри им върнаха жеста, като поради същата грешка отвлякоха не този, когото искаха.

Именно бандитите са последните издънили се заради навигацията. На 2 ноември те въвели адрес в с. Хърсово. Търсели човек, който открил 3000 лева, изгубени от тях. Най-абсурдното е, че парите дори били мухлясали, съответно и почти негодни за използване. В банка в Разград е направено заявление банкнотите да бъдат подменени. Похитителите успяват да се доберат до бордерото за подмяна на парите и решават да ги откраднат.

За да стигнат до притежателя на сумата, те задават на GPS-а на джипа БМВ Х 5, с който се придвижват от Острово до адреса му в Хърсово, но се оказва, че навигацията им изиграва лоша шега и ги закарва на друг адрес. Там нападат мъжа, облечени с маски, носели пушки и пистолети. Пребили го - той е със счупена челюст и натъртвания. Похитителите направили опит да отвлекат и доведената дъщеря на потърпевшия, но момичето се барикадирало в една от стаите. След отвличането бандитите били задържани.

“Такава грешка се случва много рядко в криминалистиката”, разказа окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

И докато за бандитите е сефте, то за антимафиотите не е. Така през октомври 2020 г. от ГДБОП влизат с все вратата в апартамент в столичния кв. “Левски Г”. Слагат на хората белезници и претърсили дома им, без да имат нищо общо с каквото и да е престъпление. Дори преди да нахлуят в жилището, разбили входната врата на блока.

“Събудих се в 6 без 5 сутринта от трясъка на външната врата, подадох се на прозореца и попитах какво става. Отговориха ми: “Тихо, от ГДБОП сме, отиваме срещу вас”, описва Десислава Крумова как започнала акцията преди 3 години. “Как срещу нас?! Там живеят децата ни, има бебе”, започнала да вика жената. Много хора с качулки и автомати почнаха да разбиват, да крещят, а аз викам “бебето, бебето”. Другата ми дъщеря също излезе и започна да плаче, казвахме им “Имате грешка”, а те ни викаха “Боклуци, млъкнете!”, описва тя. Имало и цивилни пред вратата им, които също не обърнали внимание на опитите да им обяснят.

Само ни наричаха “Боклук“ и на въпросите ми какво става, отвърнаха “Ще разберете по телевизията”, категорична бе Крумова, която още се разплаква, когато разказва случката.

Освен зетя, който е бит, дъщеря й с 4-месечното бебе също е ритана, описва майка й. Семейството спяло. След като питат мъжа дали е Станислав, тъй като чуват да го наричат с друго име, антимафиотите разбират грешката. "И само ми свалиха белезниците и просто си излязоха. След половин час дойде шефът на отдела им и ми се извини, че такива грешки стават", разказа бащата на бебето. Накрая наистина разбрали какво се е случило от телевизията.

“Да, виждаме ГДБОП, качулки, полицаи, но нищо не знаем. Като дойде шефът на оперативната група да обясни, че стават грешки, го попитах не проучват ли кой живее там. "Г-жо, MAPS ни подведе - навигацията", бил отговорът му, цитиран от жената.

3 години по-късно антимафиотите правят подобна грешка. Тя е от януари тази година и е при акция във Видин срещу лихвари. За щастие в дома нямало хора. „Заключена врата са изкъртили. Нова врата също са счупили. Бях на прозореца, казах им да не чупят вратата. Чуха, че казвам името на момчето, проверили са – това е по погрешка“, казва Славка Иванова.

„Момчето тръгна от Германия, за да подаде жалба и да плащат вратата. Сега тази нощ няма да спим. Как можем да оставим – вътре има обзавеждане и всичко“, споделя жената. Грешката е малко по-обяснима - двете къщи се водят на един и същи адрес, имат общ двор. Затова навигацията просто показала първата като правилна.

И в този случай ГДБОП се извини, платиха и вратата, както и нейния монтаж. Известен е и случаят с ареста на човека глас Краси Аврамов. Там обаче навигацията няма вина - антимафиотите били в правилния блок, но объркали апартамента.

Навигацията обаче греши не само в градовете. Една от най-печалните грешки на GPS системите се случи на 13 януари 2012 г., когато круизният кораб "Коста Конкордия" се блъсна в крайбрежието на Италия. Лайнерът, който превозваше над 4000 пътници и екипаж, се отклони от пътя си, удряйки скала и предизвиквайки катастрофа. По план машината трябвало да минава по друг маршрут. Капитанът Франческо Шетино обаче решил да се отклони от планирания път за поздравителен маневър към остров Гилио. Попитал навигацията за пътя, а тя избрала по-тесния. Шетино не могъл да се справи с него и при последвалата трагедия загинаха 32-ма души. Щетино бе осъден за небрежното им убийство.

Навигацията е най-добрият приятел на туристите. Но благодарение на грешка група японци се оказаха блокирани в австралийска пустиня през 2017 г. Те използвали GPS, за да стигнат до местност, непредвидена в маршрута им. Навигацията обаче ги пратила в пустинята, а туристите останали там дни, докато ги намерят.

И докато всички тези грешки са на земята, някои са доста по-колосални. Така през 1999 г. Mars Climate Orbiter апаратът на НАСА, предназначена за изучаване на марсианския климат, се разби заради навигационна грешка.

Тя била не в курса, а още при проектирането. Инженерите не конвертирали измерванията от английски към метрични единици, което довело до грешки при изчисленията на заземяванията и навигацията на космическия апарат. Така апаратът влиза в атмосферата на Марс на много по-ниска височина от планираната. Затова и избухва. Инцидентът подчерта критичното значение на стандартизирани единици и подробна комуникация в научните усилия.

А като цяло най-честите причини за грешки на навигацията са ремонти, които системите не отчитат. Така те карат човек да мине по път, който е затапен. В други случаи не отчитат, че дадена улица вече е еднопосочна. Често се случва и номерата да са отбелязани погрешно заради разделяне на един парцел на 2 или повече имота с отделни номера.