Въпреки че създаде компанията в апартамента си и промени IT сектора завинаги, това не го спаси от преврата  

Основателят на OpenAI, направила първия голям пробив в изкуствения интелект с ChatGPT Сам Алтман беше свален от поста ръководител на фирмата от борда на компанията. Мотивите са, че ръководството е загубило доверие в способността му да управлява. 

Както и че не е бил „последователно откровен в своите комуникации", което възпрепятствало способността му да упражнява своите отговорности. Макар да не е много ясно какво означава това, те му благодарят за приноса му, но смятат, че е необходим нов директор.

В социалните медии г-н Алтман написа, че е обичал да прекарва времето си в компанията: „Беше трансформиращо за мен лично и, надявам се, малко за света. Най-вече обичах да работя с толкова талантливи хора."

С него си тръгва и Грег Брокман, който също е учуден, че толкова малък борд на директорите - само 6 души може така бързо да вземе подобно драматично решение. 

Още повече OpenAI е компания, която се задъхва от инвестиции, тъй като ChatGPT в момента й носи милиони. 

Алтман основава фирмата и първоначално офисът й е в неговия апартамент. По-късно с подкрепата на Майкрософт през 2019 г. тя започва интензивно да разработва иновативния изкуствен продукт. 

Само преди седмица тя започна преговори за продажбата й като обсъжданата цена в медиите бе 80 млрд. долара. 

В същото време към фирмата има многомилионни съдебни искове на ощетени автори, които твърдят, че ботът "трупа знания", крадейки разработките им и нарушавайки авторските им права.