Трябва да се стремим жизненото равнище да не се влоши. Стремежът е да се запази нивото каквото е, да не слизаме надолу. Бюджетът със сигурност има за какво да бъде критикуван. Очакванията за това какво може да се случи с него при обработка в НС никак не са оптимистични. Може да стане още по-лош. Трудно е да се направи прогноза какво ще стане оттук нататък. В стачна готовност сме. Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пред NOVA

"Работодателите се борят за максимална пенсия, но смятат, че максималният осигурителен доход, върху който се плащат вноски, не трябва да бъде променян. Това е абсурдно поведение. Хората с минимална заплата не трябва да плащат данък върху дохода. В България имаме абсурдна ситуация - колкото по-голям ти е доходът, толкова по-малко се иззема от него за данъци и осигурителни вноски. Бюджетът на ДОО има няколко добри неща. Например, че и догодина пенсиите ще бъдат индексирани по швейцарското правило", отбеляза той. И допълни, че капиталовата програма подобрява производителността на труда, но само принципно.

"Не сме съгласни с отношението към втората година майчинство - не е покрита с осигурителни вноски. Запазването на сегашните обезщетения не е приемливо, искаме да достигне минималната работна заплата. Обезщетението за безработица пък е минимално 17 лева на ден, което с тежки борби добутахме дотук, но трябва да върви нагоре. Възможно е нещата да бъдат поправени след ново обсъждане. Парите за заплати в НОИ също трябва да се увеличат. Проблем е как се разпределят отпусканите средства. Належащо е преразглеждане на системата за възнагражденията в администрацията", коментира Манолов.