Европейският парламент одобри днес в рамките на пленарната си сесия бюджета на ЕС за 2024 г., който веднага след това беше подписан в закон от председателката на ЕП Роберта Мецола, съобщи Европарламентът на сайта си.

Бюджетът беше подкрепен от 519 евродепутати, 79 бяха против, а 30 се въздържаха. Съветът на ЕС вече подкрепи бюджета на 20 ноември.

Общият бюджет за 2024 г. възлиза на 189,4 милиарда евро ангажименти и 142,6 милиарда евро плащания. Според евродепутатите този бюджет гарантира, че ЕС ще бъде по-добре подготвен за справяне с глобалните предизвикателства и в подкрепа на младите хора и науката.

Близо 670 милиона евро бяха добавени към бюджета почти в последния момент след сделка със страните членки, постигната на 11 ноември. Средствата ще бъдат насочени за хуманитарна помощ, програмата "Еръзъм+" и транспортната инфраструктура.

"Бюджет 2024 е бюджет за трудни и несигурни времена", посочи председателят на бюджетната комисия към ЕП Йохан ван Овертвелт. По думите му бюджетът е трябвало да бъде адаптиран към увеличаващите се предизвикателства, но крайният резултат е положителен.

След постигането на консенсус за бюджет 2024 г. евродепутатите се надяват такъв да бъде постигнат до края на година със Съвета относно средносрочната ревизия на дългосрочния бюджет на Общността, предаде БТА. Целта е да бъдат осигурени нужните средства за подкрепа на Украйна, както и за справяне с кризата.