Камбаната на часовника ще бие на всеки кръгъл час за първи път от десетилетия

Две от фасадите на сградата на Централни хали в столицата вече са реставрирани и днес бяха показани за първи път публично от „Кауфланд България". Това са главната фасада откъм булевард „Мария Луиза" и фасадата откъм улица „Екзарх Йосиф".
„Възстановяването на автентичния вид и предназначение на този паметник на културата, е една от най-мащабните инициативи, реализирани от нашата компания. Дейностите се извършват в абсолютен детайл и при безкомпромисно качество. За всяко отделно мероприятие прилагаме 4 задължителни стъпки: изготвя се експертиза от доказани специалисти, провеждат се лабораторни и теренни изследвания на съществуващата ситуация, използват се най-модерните техники и се поръчват най-подходящите материали", каза изпълнителният директор на „Кауфланд България" Иван Чернев.


"Самият часовник също се реставрира и механизмът ще бъде изложен в галерията.  Часовникът на сградата не работи от 40 години, но при официалното откриване на Халите вече ще се чува неговият звън. Ще бъде възстановен изцяло и фонтанът в центъра на халите, чийто оригинален проект така и никога не е бил изпълнен. Сега той ще бъде довършен, като за целта е доставен зелен мрамор чак от Индия.", разказа ръководителят на проекта инж. Ангел Димитров.

Двама от реставраторите – Румяна Дечева и Панайот Панов, разказаха, че правоъгълните елементи под прозорците на фасадата за тяхно учудване не били оригиналните, а са правени значително по-късно от стиропор и итонг и залепени с теракол. Когато тръгнали да търсят документация за това вмешателство в Националния институт за паметниците на културата, не открили никакви документални следи. Според тях най-вероятно оригиналните елементи са били обрушени и се наложило да ги правят наново по оригиналната технология. Тъй като повечето елементи по фасадата са от варовик, а той е мек материал, при предходни обновявания на сградата отгоре са били покривани с бяла боя, за да се прикрият следите от патината. Това сега наложило да се използва специална технология, която да отстрани тези намеси, разказаха двамата реставратори.
След реконструкцията на сградата в нея ще бъде възстановен предвиденият в оригиналния проект на арх. Наум Торбов фонтан от зелен мрамор.

Всички детайли, визуализации, идейни планове и подробно описание на проекта на Kaufland България за Централни хали могат да бъдат разгледани на специално създадената за целта информационна интернет страница: www.sofia-hali.bg