ЕС е постигнал споразумение да реформира пазара си на електроенергия, най-вече, за да насърчи инвестициите в нисковъглеродни енергии, включително атомна енергия, предаде Франс прес. Това се случи след дебати относно рамката на обществената подкрепа за съществуващите ядрени централи, съобщава БТА.

Това споразумение, сключено между страните членки и евродепутатите след проведените през нощта заключителни преговори, ще позволи "дългосрочно стабилизиране на пазарите и ще предложи по-достъпна електроенергия, както и да се подобри конкуренцията в промишления сектор", заяви испанската министърка на енергетиката Тереса Рибера, чиято страна председателства ЕС на ротационен принцип.

След скока на цените на електроенергията миналата година тази реформа цели най-вече да намали разходите на домакинствата и компаниите благодарение на дългосрочни договори с предварително определени цени. Така ще се преодолее влиянието на колебливите цени на газа.

Приетият текст цели да предложи по-голяма предвидимост за инвеститорите благодарение на "договори за разлика" на цена, гарантирана от държавата за всяка държавна подкрепа на инвестиции в нови производствени съоръжения за на нисковъглеродна електроенергия (възобновяема или ядрена).

При този механизъм, ако пазарната цена на едро надвишава фиксираната цена, производителят трябва да върне допълнително спечелените приходи на държавата, която да ги преразпредели към потребителите. Обратно, ако цената е по-ниска, то държавата плаща обезщетение.

Текстът също така предвижда в случай на нов траен скок на цените, предизвикване на кризисна ситуация на европейско равнище, страните да могат да приемат мерки от типа "тарифен щит" за зашита на уязвимите домакинства и компании.

Компромисът предвижда Съветът на ЕС да има право да вземе решение за такава криза "по предложение на ЕК", избягвайки "изкривявания или неоправдана фрагментация" на единния пазар.

В крайна сметка текстът укрепва защитата на "уязвимите потребители и в случай на липса на енергийна сигурност".

"Европа ще разполага със социално справедлив пазар на електроенергията благодарение на мерки, които ще гарантират достъпни цени и ще ускори енергийния преход", коментира евродепутатът социалист Николас Гонсалес Касарес, докладчик по текста.