Саблените триони са здрави режещи инструменти, които могат ефективно да разрязват различни материали – дърво, пластмаса, метал. Използват се сравнително лесно и са много ефикасни, което ги прави полезни инструменти не само за професионалистите, но и за любителите домашни майстори.

В следващите редове ще ви разкажем за 5 типа дейности у дома, при които наличието на саблен трион ще ви бъде наистина полезно.

Събаряне при ремонти

Като всеки инструмент за рязане, сабленият трион често се използва при разрушаване и събаряне по време на ремонтни дейности. С него можете да направите разрези в зидани стени, да разрежете и демонтирате стари мебели, врати, прозорци, крепежни елементи, улуци и изобщо всичко, което трябва да бъде премахнато и заменено с ново или реновирано. Сабленият трион ще ви спести доста време и усилия заради мощността и бързината си. Освен това е много по-подходящ за разрушаване от чук или други силови инструменти, тъй като е по-прецизен и ще намали рисковете от щети при околните повърхности, които искате да запазите.

Рязане на дърво

Сабленият трион може да бъде също толкова удобен за дърводелската работилница, ако го снабдите с острие за дърво. Той е подходящ инструмент, когато искате да разрежете греди или летви, да скроите материал за малки домашни проекти – например рамки, етажерки и други подобни. Можете дори да нарежете дърва за камината на подходящ размер. Едно от големите му предимства са компактният размер, който позволява да работите дори в тесни пространства, както и възможността лесно да го пренесете на удобно за вас място, вместо да носите големи и тежки предмети при него.

Работа с тръби и тръбопроводи

Саблените триони могат да ви свършат чудесна работа за домашния ВиК проект. С тях е лесно да разрежете тръби и тръбопроводи за вода, канали, отопление, климатизация или вентилация. Можете например сами да премерите, нарежете и инсталирате тръбите за въздуховода на аспиратора над печката, за правата и обратната вода на съдомиялната или пералнята или за други домакински уреди. Възможността да пренесете машината на място ще ви улесни значително.

Работа в градината

Сабленият трион ще ви бъде от полза, когато имате нужда да премахнете клони на дърво или храст в двора си. Всъщност е добра алтернатива на класическите градински резачки и тъй като е мултифункционална машина, може да ви спести закупуването на някои градински инструменти. Ако го снабдите с правилното острие, можете да оформите растенията в градината си и да я поддържате в прекрасна форма. За да ви е по-удобно, препоръчваме да използвате акумулаторна машина, която ще ви позволи свободата да не зависите от източник на електричество и така няма да се налага да разнасяте със себе си електрически макари или удължители за ток.

Рязане на метал

Със саблен трион можете успешно да режете всякакъв вид метал и метални продукти – от метални листове през арматурно желязо до метални профили с различни предназначения. От полза ще ви бъде фактът, че трионът прави прецизни и чисти срезове на точното място, което ще позволи точност на заготовките за проектите ви. За тази цел трябва само да го снабдите със специално острие за метал.