● AI прекрои пазара на труда ● Спад при логистика и продажби

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Динамиката на света, в който живеем, най-много се отразява на професиите, които все повече започват да се търсят, или така наречените професии на бъдещето като киберспециалистите, специалистите по изкуствен интелект и машинно обучение и облачните архитекти. Каквото и да си говорим обаче лекарската професия никога няма да излезе от мода. Особено след пандемията всички вече разбрахме, че здравният сектор не бива да се подценява - точно обратното, нужни са нови и нови специалисти.

Именно през последната година най-много кадри с висше образование са се търсели в сферата на здравеопазването, както и в маркеринга и рекламата, показват данни на един от най-големите кариерни сайтове у нас Jobtiger.bg. В тази сфера вече сме свидетели и на

професии като дигитален детокс терапевт,

експерт по операции чрез изкуствен интелект, кариерен консултант на базата на семейни констелации и други, отбелязват в свой анализ и от karieri.bg.

Изненадата на 2023 година е драстичният спад в търсенето на IT специалисти - тенденцията за намаляване на работните места в тази област се оказа трайна и обявите у нас са намалели с 40%. 

С широкото преминаване към дистанционна работа в резултат от пандемията киберспециалистите се оказаха повече от търсените кадри. Факт е, че с напредването на технологиите

киберсигурността става все по-интересна

материя. Но какво прави един киберспециалист, която се оказва една от търсените професии. Най-често е отговорен за осигуряване на информационната сигурност. Интересът към професиите в тази област ще продължи и в бъдеще - от една страна, заради доброто възнаграждение, а от друга, заради многобройните възможности за развитие. Например по време на кандидатстудентката кампания в Техническия университет в София

една от най-желаните специалности

се е оказала именно тази, като дори през 2022 г. повече от десет души са се борили за едно място. Затова за всички онези, които се чудят дали и кога да се захванат с мрежова сигурност, отговорът е
"сега". Основните умения на един киберспециалист включват аналитичност, внимание към детайла, работа
в екип и умения за комуникация.

Специалистите по обработка на данни

също са една от най-търсените професии в момента заради споделянето на огромно количество данни в резултат на засилената тенденция към дистанционна форма на работа. За да бъдат управлявани, съхранявани и използвани ефективно, е нужен специалист, от каквито в момента има недостиг, затова тази сфера тепърва предстои да се развива. Професионалните роли в областта на обработката на данни са с голям потенциал, тъй като може да се развиват в най-различни индустрии - от търговия, финанси, IT компании до изследователски организации. Сред задълженията на един такъв специалист са управление на голямо количество данни и анализ,
изграждане на алгоритми и проектиране, решаване на казуси и проблеми, тестване на различни модели за извличане на данни и т.н.

Именно заради така наречения home office стана все по-нужно и поддържането на облачно пространство, до което всички служители да имат отдалечен достъп и да могат да си съхраняват работните файлове. Така в
последните 2 г. облачните пространства и специалистите в сферата станаха все по-търсени. Но има недостиг на висококвалифицирани специалисти в тази област, а има и завишени изисквания за тяхната експертиза.

Облачните специалисти

трябва да имат оперативни познания за различните операционни системи, езици за програмиране, защита и сигурност на данни, управление на IT услуги и автоматизация и др. Много бизнеси се ориентират към водещи публични облачни решения от Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform и съответно изискванията към кандидатите са да имат опит и експертиза с тях.

Дигиталният маркетинг

е друга област, в която се очаква до 2025 г. да работят около 65 млн. души. Голямото търсене ще се дължи на това, че бизнес областта се развива бързо и постоянно се трансформира с нови и нови инструменти и възможности.

Какво правят експертите по дигитален маркетинг?Разработват стратегии и наблюдават различни кампании, за да увеличат приходите на компанията. Според LinkedIn професията е една от десетте най-търсени, като недостигът на специалисти в световен мащаб се оценява на приблизително 230 хил. души. Клиентите на много от компаниите в световен мащаб вече са онлайн, затова и маркетингът става все по-дигитален, бюджетите на компаниите в тази посока се увеличават, а нуждата от такъв тип специалисти ще бъде все по-голяма, при това дългосрочно.

С навлизането на изкуствения интелект и машинното обучение толкова главоломно в ежедневието ни са нужни и специалисти в тази сфера. Компаниите се стремят да задоволят глада на потребителите за всякакви удобства, а следващото голямо предизвикателство са интернет на нещата и изкуственият интелект. В тази сфера са нужни нов вид инженери, познати като

AI специалисти.

Те разработват сложни системи, които не просто събират и обработват информация, но са способни да взимат автономни решения и да предприемат определен набор от действия въз основа на събраните данни. Такива програми например са софтуерите за гласово разпознаване, каквито почти всички съвременни смартфони и все повече уреди за ежедневна употреба вече имат.

Въпреки широкото търсене има постоянен недостиг на кадри, тъй като малко хора са квалифицирани да се
справят с AI.

Блокчейн инженерите 

също са много търсени заради все по-навлизащите криптовалути и блокчейн иновациите - пресечна точка на финансите, бизнеса и дигиталната трансформация. И в бъдеще ще се търсят специалисти по внедряване, консултиране, продажба и стратегическо управление на блокчейн.

Извън "технологичните професии" две от по-традиционните такива също имат нужда от кадри - това са

ръководителите на проекти

и специалистите по човешки ресурси.

Обикновено ролята на ръководител на проект се поверява на човек, който има нужните познания за
конкретната индустрия, спецификите на организацията и основната дейност, заложена по проекта. Понякога това може да е и естественото кариерно развитие на експерт в конкретната организация. Но пътят към тази професия може да премине и през специализирано висше обучение, например по мениджмънт или бизнес администрация. Лесно може да се говори за сигурност в професионалната реализация - проекти има във всяка организация, а с развитието на технологиите и предприемаческата култура подобни специалисти стават все по-търсени.

Специалистите по човешки ресурси остават търсени

от компаниите с визия. Подобно на всяка друга важна функция, и HR преминава през трансформация. Дистанционната работа, хибридните модели и изискванията на пазара на труда само подчертават значимостта им като стратегически партньор на бизнеса, тъй като в днешно време мениджърите се допитват до HR-ите не само тогава, когато става дума за набиране на кадри. Освен
основните отговорности по традиционните процеси по управление на човешките ресурси все по-голям приоритет се дава на дейностите по привличане на таланти, поддържане на организационна култура и ангажиране на служители в хибридна и отдалечена работна среда.

Нуждата от нови професионални умения и раждането на нови професии личи и от

спада на обявите за работа в традиционните професии.

Jobtiger отчита намаление на обявите с близо 1/5 от началото на 2023 година. През ноември във водещите сайтове те са намалели с 12%, или близо 5100 предложения по-малко спрямо октомври. Според ежемесечния анализ на HR компанията спадът се наблюдава във всеки един от секторите, като на годишна база предложенията са с 4400 по-малко, или спад от 11% спрямо ноември 2022 г. В сравнение с началото на годината пък обявите за работа са с приблизително 8900 по-малко, или 19%, а спрямо най-активния откъм обяви март те са с цели 14 400 по-малко.

Спадът в почти всички сектори за ноември м.г. е двуцифрен, като най-висок е в сектора на логистиката, където спадът е 18%, следват ги търговията и продажбите, където търсят кадри с 14% помалко, а в производството спадът е от 12 на сто. На годишна база също има спад в почти всички сектори с изключение само на сектор "Здравеопазване и фармация".