Търговци предупреждават, че това ще доведе до по-високи цени

От сряда Великобритания въведе нова система за внос на храни, растения и животни от ЕС, която е свързана с Брекзит. Тя трябваше да заработи още преди 4 г., когато страната напусна блока, но пет пъти бе отлагана от страх, че може да наруши доставките на основни стоки на Острова и да ги оскъпи, защото е прекалено сложна и трудоемка.

Прилагането ѝ сега също ще става на степени, тъй като редица търговски организации изразиха опасения, че членовете им продължават да не са готови. Затова и физическите проверки по британските граници дали европейските стоки, отговарят на новите изисквания за внос, ще започнат от 30 април.

От вносителите на месо, риба, плодове, зеленчуци, млечни продукти и дори на отрязани цветя ще се изисква здравен сертификат за износ в Обединеното кралство. Това означава, че всяка пратка трябва да бъде подложена на ветеринарна проверка още в държавата, от която тръгва. Някои страни, като Германия и Полша, вече предупредиха, че нямат необходимия капацитет да правят това, особено в почивни дни, което ще доведе до забавяне на доставки и до съкращаване на срока на годност на някои храни с около 20%.

“Казано направо, ако ветеринарите не са в състояние да подпишат документацията, пратките с месо може дори да не напуснат фабриката, камо ли да стигнат до граничен контролен пункт на Обединеното кралство”, казват от Британската асоциация на месопреработвателите. От организацията определиха случващото се като допълнителна бюрокрация, която още повече ще затрудни работата на бизнеса след последните трудни години на икономическа криза, и в крайна сметка най-висока цена ще плати крайният потребител. Той не само ще купува по-скъпи хранителни стоки, но и ще има по-малък избор, тъй като някои европейски производители ще се откажат да доставят за британския пазар.

Британското правителство също призна, че новите правила за внос ще увеличат с 330 млн. паунда цената на търговията с ЕС и ще повишат и бездруго високата инфлация при хранителните стоки с още 0,2% през следващите 3 г. Причината е, че страната е доста зависима от Европа. Великобритания внася 22% от необходимото ѝ говеждо месо, 21 на сто от агнешкото и 49% от свинското и разчита на ЕС за по-голямата част от тези количества.

Властите в Лондон обаче обясниха, че засилването на здравния контрол при вноса на стоки е необходимо, за да се защити максимално Обединеното кралство от болести по животните и хората. Освен това подобен засилен здравен контрол вече се прилага за британските производители, когато доставят продукцията си в ЕС.