Той е енергиен вампир, сведете контактите до неизбежно необходимия минимум

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Bсеки човек обича себе си. Самолюбието и самоувереността са неделима част от нормалността. Само че ви се е паднал колега отвъд нормалността - напълно убеден в превъзходството си над вас и над всички останали. Толкова извънмерно е самовлюбен и високомерен, така безцеремонно се опитва да се скатава и да получава привилегии, че едва го издържате. А се налага да работите и да общувате с него по 8 часа пет дни в седмицата.

Не позволявайте той да ви тормози, не тормозете и сами себе си, като се гневите, но и не подкрепяйте чувството му за превъзходство, нито се поддавайте на поведението му "всички сте ми длъжни". Опитайте да вникнете в психологията му и да се предпазите от емоционално изтощение.

Нищо лично

Първо решете твърдо, че няма да се ядосвате. Неприятно е, но такъв е животът. Не може да си избирате колегите. Лошият късмет ви е срещнал с някой, който може и да е добър професионалист, но не е стойностен човек. Случва се доста често - ако поговорите с приятели, ще разберете, че във всеки екип се намира поне по един такъв.

Второ, приемете за даденост, че егоистът никога не мисли за никого другиго. Не смятайте отношението му за лично - не е към вас, а към всяко същество. Той си е такъв по природа и просто не е в състояние да бъде друг. Така че не се опитвайте да го променяте. Няма да успеете, само ще си губите времето и допълнително ще се напрягате.

Не е ваша работа да го превъзпитавате, с това да си блъскат главите съпругът/съпругата, гаджето, роднините и приятелите му. Вие само трябва да се предпазите от вредите му.

Награден с невнимание

Най-важното правило за щадящи отношения с колега егоист е да сложите лимит.

Той е емоционален вампир. Иска вашето внимание, но в замяна нищо не дава. Ако не се усетите навреме, ще започнете да пренебрегвате своите потребности за сметка на неговите. Ще му слушате хвалбите, проблемите, клюките, ще му вършите работата и даже ще му помагате в личните дела. Така винаги правят приятелите, а често пъти - и добрите колеги, но има взаимност. А егоистът никога не връща даже грам от това, което е получил. Дори от елементарно възпитание няма да прояви внимание, съпричастие, грижа, когато вие имате нужда. Няма да ви изтърпи дори минута да говорите за себе си, веднага ще вкара егото си в темата, назависимо дали става дума за проекта, по който заедно работите, или за манджата, която сте сготвили снощи вкъщи.

За да не ви доведе до опустошение, не бъдете мекушави и не му позволявайте да се превърне във вампир, който изпива енергията и емоциите ви.

Най-сигурната тактика за общуване с егоиста включва 4 точки:

1. Ограничете времето, което прекарвате заедно, до минимално необходимото, за да си вършите работата. Вашата, а не неговата.

По лични въпроси не позволявайте да ви говори. Като вземе да се хвали, деликатно се оправдавайте със заетост. Като започне да се оплаква, промърморете нещо от сорта на "Такъв е животът" и пак се разбързайте да се захващате със служебните си задължения.

2. Не му давайте вниманието, което отчаяно търси. Намерете вежливи начини да го отбивате, защото той колкото повече получава, толкова повече иска. При това без да изпитва капка благодарност или да прави опит за взаимност.

3. Не му давайте думата, т.е. не изпускайте контрола в разговорите с него. Любезно, но твърдо налагайте темите, които интересуват вас, а не него. Фокусирайте се упорито върху своята тема.

Той ще избяга от вас, когато разбере, че не съучаствате. На егоиста това му е хубавото - нуждае се от интерес към персоната си и не се задоволява да е "радио", което си говори, пък не получава отклик. Като се усети така поставен, търси по-съпричастен колега.

4. Не му правете услуги в никакъв случай. Наистина ще се впие като вампир във вас. Него природата го тика към нечовешка ефективност - с минимум свои усилия да получи максимум полза за себе си. Като не му позволите да ви използва, ще се насочи към следваща жертва.

Той се храни с вашето унижение

В отношенията с колега егоист трябва да вземете предвид още една особеност. Той е по-лош от нарциса. Хората, които получават такова име, са самовлюбени и обичат да им се възхищават. Но са по-безобидни, защото "ах, ти си неотразим" им е достатъчно. А на егоистите им е необходимо и да чувстват превъзходство над другите. Те са умели манипулатори, които знаят как да поемат контрола над ключови емоционални настройки, за да ви внушават чувство за малоценност или за вина.

Не бива да влизате в играта на колегата, който се хвали, изтъква преимуществата и постиженията си, за да ви внуши, че е нещо повече от вас. Ако вижда, че успява, той се ожесточава и храни егото си, като мачка самочувствието ви.

Същото е и ако усети, че се чувствате виновен, задето не му обръщате достатъчно внимание или не му давате да ви използва. Бъдете сигурни, че щом долови дори да трепнете, ще засили манипулативния си натиск, за да ви обсеби.

Бой с премерена ирония

Не е проява на лошо възпитание да напомняте на егоцентрика, че светът не се върти около него. Трябва да е с добре премерена доза ирония. Все пак той е ваш колега, налага се да работите заедно, а грубостта ще усложни отношенията ви. Колкото и да ви се иска да го отрежете точно както заслужава, вмятайте с усмивка "Естествено, че ще се занимаем първо с твоя проблем, ти си най-важният" или "О, отдавна съм разбрал, че си велик". Бъдете дипломатични, не го обвинявайте "За теб няма значение какво мислят другите", а казвайте "Готов ли си да изслушаме все пак и мен".

Егоистът не забелязва чуждите мисли и емоции, зацикля само върху собствените си. Но точно по тази причина много добре усеща всяко посегателство върху тях. Това ще рече, че вашата ирония го пробожда в най-милото му - самовлюбеността. А вашата претенция за равнопоставеност е посегателство върху неговия егоцентризъм.

Той подобно накърняване на персоната си няма да търпи и сам ще ограничи служебните отношения с вас до минимално необходимото. При това отново ще си се държи като егоист, но вие вече имате стратегия да го парирате.

По какво да го познаете

Изреченията му обикновено започват с "Аз". Никога няма да чуете от устата му "ние", особено пък ако докладва пред началника какво е свършил екипът. "Постигнахме добри резултати" обикновено звучи като "Аз смятам, че резултатите са добри. Лично аз направих..." И следва тирада, посветена на собствените му заслуги.

Не се ядосвайте, а се поучете. Постарайте се да се вмъкнете в отчета, като умно изтъкнете и своя принос.

"Как си" за него е израз без съдържание. Ако въобще се сеща да го употреби, това е само автоматизирано клише. Той не чака да чуе дори формалното "Благодаря, добре", та камо ли нещо по същество. Задоволете се с този дежурен отговор и не опитвайте да споделяте професионални или лични проблеми, защото ще ви пренебрегне веднага и от стъкления му поглед ще се почувствате унизени. Ако имате какво да говорите по общата ви работа, поставете въпроса за обсъждане съвсем директно.

Избягвайте и вие да го питате "Как си", защото надълго и нашироко ще ви обясни - нали смята, че той е центърът на вселената и всички се интересуват от него. Задоволявайте се само с неизбежното за доброто
възпитание "Здравей".

Всички са му длъжни. Той смята, че му се полага да работи най-малко и да получи най-много, но вие се борете за вашите права. Той е убеден, че в офисния бит за него трябва да е най-комфортното място. И от това не се дразнете, просто гледайте бюрото ви да е по-далече от неговото. Физическото разстояние от егоиста също е щадяща мярка.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочете още:

Топ 10 на навиците, с които отблъсквате в работата, без да се усетите

Фрази, които уверените хора никога не изричат пред шефа и колеги

Вредните митове за успеха

3 грешки на шефа, а щетите за вас

Пътят и към служебния ад е постлан с добри намерения

Кога да печелите с тактика "умряла лисица"

Защо е тъпо да кажете на колега "Успокой се"

За успеха е най-важно с кого си другарувате в службата

Стереотипите на съзнанието често пречат на успеха

10 начина да манипулирате елегантно

Саморекламата - това тънко умение

Как да преживеете професионален гаф, без да (по)страдате

И с дребни закъснения рушите репутацията си

Ако всеки понеделник ви е черен понеделник

6 конкретни техники да обезвредите 6 типа токсични колеги