В София само 1 лев остава до психологическата граница от 3000 лв. месечно

Средната заплата в IT сектора в България към декември миналата година е достигнала 4852 лв. Ако се запази досегашният темп на нарастването ѝ, най-късно до края на 2024 г. тя ще достигне 5 хиляди лева, сочат данните за средната работна заплата, които НСИ публикува в сряда.

Само 1 лев пък дели средната заплата в столицата от психологическата граница 3 хиляди лева - тя е достигнала 2999 лв., показват данните.

Единствената област в страната извън София-град, в която средната работна заплата е над 2 хиляди лева месечно, е Враца. Заради АЕЦ “Козлодуй”, който се намира на нейна територия, в края на декември

област Враца отчита 2052 лв.

В началото на миналата година заплатите отбелязаха рекорден ръст от над 17% на годишна база, но след това темповете постепенно започнаха да се забавят. През декември годишният ръст на средната за България работна заплата вече е само 13%, но и той е доста над инфлацията за същия период, която е вече под 5%.

Освен това ръстът продължава да бъде сред най-високите за последното десетилетие, независимо че

това става на фона на забавяне на икономическата активност

Според експресните оценки на НСИ икономиката през същото последно тримесечие на 2023 г. расте само с 1,6%. Това е близо до прогнозите, но е един от най-слабите ръстове за последните години, ако не се смятат двете тримесечия в началото на пандемията, когато имаше и спад.

За разлика от други години началото на 2024 г. ще бъде посрещнато от депутатите със сравнително скромното увеличение на заплатите им с едва 3,14%. С толкова са нараснали за едно тримесечие заплатите в обществения сектор, от които се определя депутатското възнаграждение. За сравнение средната за България работна заплата, която обхваща и обществения, и частния сектор, е нараснала с малко над 6% за същия период.

Така средната депутатска заплата,

която сега е 6795 лв. месечно без добавки

и без класове за стаж, ще стане от идния месец 7032 лв. Съответно заплатата на президента, която е двойна на депутатската, от 13 590 лв. сега ще стане 14 064 лв.