Сливането трябва да бъде подготвено до края на годината, а най-вероятната дата за сухопътен Шенген е януари 2025 г.

Кадровите рокади вече започнаха, Павел Тонев става съветник на министъра, АДФИ с нов шеф

Вече са събрани 685 млн. лв. повече, в сравнение с миналата година

Специална работна група започва да обследва двете приходни агенции за сливането им. Това се прави с цел по- ефективно администриране и оптимизация на държавните структури.

Това съобщи финансовият министър пред журналисти, часове след официалното съобщение от ведомството му за готвено сливане на двете приходни агенции- НАП и „Митници" в една мега агенция.
Министърът аргументира времето за старт на реорганизацията така: Преговорите и за сухопътен Шенген вървят успешно и очакваме дата, най-вероятно от 1 януари догодина. Това означава да имаме решение и за сухопътните граници, което пък предполага сериозна реорганизация в митниците, така че това е и моментът да се направи сливането на двете агенции. Както се казва „дошло и е времето", каза Василев.
Опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите. Сред държавите в ЕС такива са въведени в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Освен това, единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания, добави още финансовият министър.
Василев съобщи още, че до месец работната група ще даде детайли как да изглежда приходната агенция, като подчерта, че това минава през промяна в законодателството и няма да стане бързо. Василев бе категоричен, че промените ще бъдат заложени при планирането на бюджета за догодина. „Създаването на работната група е началото на един процес, а не края му, който се очаква да приключи към края на годината", уточни сроковете той.
Министърът обяви, че сегашният директор на митниците Павел Тонев идва като съветник към министъра, за да има възможност да работи напълно отдадено по тази идея заедно с представители на НАП. Това е нужно, за да се направи цялостна подготовка като концепция и процеси, да стане плавно и да не се отрази на събираемоста. Рокадата е уточнена с премиера Николай Денков.
Министърът отрече смяната на шефа на митниците да е заради несъгласие с идеята, каквито твърдения се появиха, както и че е заради слаби резултати на приходната агенция.
Дори напротив, в аванс, Василев отчете, че към 19 февруари събираемостта върви много добре, и вече има 685 млн. лв. повече събрано от данъци, мита и осигуровки в сравнение с миналата година.
По детайлите на преструктурирането , Василев засега обясни само, че „общите администрации ще бъдат оптимизирани. Информационните системи вече са свързани. Дали ще има други оптимизации, ще стане ясно като се изработи структурата. Данъчни и митничари и сега работят в съвместни екипи. Трябва да бъде огледано, обсъдено публично, преди да се случи. Очаквам до края на годината да сме готови със структурата и законодателните промени и надявам се без напрежение", обяви министърът.
По-рано стана ясно, че директор на митниците става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова. Рокада има и в Агенцията за държавна финансова инспекция. Също днес, със своя заповед С друга заповед от днес министърът на финансите назначи Илка Димова за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Целта на промяната е оптимизиране работата на Агенцията, с цел процесите на извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики. Илка Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.