Модулът SLIM неочаквано оцеля през ниските температури на лунната нощ и поднови комуникациите със Земята повече от месец след кацането си, съобщи Ройтерс, позовавайки се на японската космическа агенция ДЖАКСА.

Интелигентният апарат за изследване на Луната (SLIM - Smart Lander for Investigating Moon), наречен "лунен снайпер" заради прецизната експериментална технология за кацане, се спусна на лунната повърхност на 20 януари и Япония стана петата държава с подобно постижение. Миналата седмица американската частна компания "Интюитив машинс" също успя да спусне космически апарат на естествения ни спътник и се включи в лунната надпревара в търсене на ресурси и възможност за обитаване от хора.

Малко след като кацна на 55 м от целта си на юг от лунния екватор, SLIM изчерпа енергията си, защото се оказа, че се е преобърнал и слънчевите му панели са били под неправилен ъгъл. Те възстановиха електрозахранването си повече от седмица по-късно благодарение на промяната в посоката на слънчевата светлина. Японската агенция за изследване на космическото пространство ДЖАКСА обясни по-рано, че сондата не е проектирана да оцелее в лунна нощ.

Япония изстреля апарата SLIM, наречен "лунен снайпер" заради прецизната експериментална технология за кацане, на 7 септември миналата година. Основната му задача беше да се спусне на естествения спътник на Земята с висока степен на точност - до 100 метра отклонение, в сравнение с обичайното разстояние от няколко километра. За целта е разработена авангардна технология за навигация на базата на изображения и лек хардуер за високопрецизно кацане и откриване на препятствия. Апаратът е предназначен и за изучаване на кратерите и релефа на Луната. Модулът е оборудван и със специална камера, която може да измерва количеството желязо и други елементи, съдържащи се в скалите на лунната повърхност.

Подобна възможност ще помогне за ускоряване на изучаването на Луната и планетите с помощта на по-леки изследователски системи. Спускаемият апарат тежи малко повече от 700 кг и има смалени електронни устройства. Намаленото тегло на бъдещите сонди ще бъде от съществено значение за преразпределяне на ресурсите за изследователските уреди. Изграждането на по-лек спускаем апарат би могло също да намали разходите за изстрелване, което ще позволи по-чести мисии. Бюджетът на проекта е 100 милиона щатски долара.

Овладяването на техники за точно кацане на Луната ще бъдат от голямо значение в близко бъдеще. То е особено важно за усилията за изграждане на базов лагер на Луната за програмата "Артемида". Ще е необходимо спускане на екипажите и оборудването възможно най-близо до лунното селище.