Излишъкът се изнася на ниска себестойност, защото в Европа няма недостиг

Ток от слънце, вятър и вода се оказва, че замества намалялото производство от централите на въглища. А те произвеждат по-малко, защото цената на борсата е сравнително ниска и за тях не е изгодна, защото трябва да плащат и квоти за емисии.

На 21 февруари дългосрочният договор за изкупуване на електроенергия на “КонтурГлобал Марица-изток 3” на преференциални цени изтече и централата спря. От изявления на ръководството става ясно, че тя ще се включи в системата, когато пазарът позволи да не произвежда ток на загуба.

Излизането на централата от електроенергийната система не се отрази на снабдяването с електричество в страната. В по-дългосрочен план обаче електропреносният оператор се лишава от източник на така наречените допълнителни услуги за регулиране на системата.

В петък екоминистърът Юлиян Попов публикува пост във фейсбук и отбеляза момента, в който

фотоволтаиците

произвеждат повече електричество, отколкото ядрената централа

Той прилага и данни на ЕСО. Според тях на 22 февруари производството на ток от солари в 11,40 ч е 36,15% а от АЕЦ “Козлодуй" - 35,75 на сто. През останалите дни от седмицата фотоволтаиците и останалите ВЕИ мощности даваха повече ток от въглищните централи. (Какво бе съотношението на 25 февруари - виж графиката).

Само че радостта от доминирането на фотоволтаиците още през февруари има и една друга, не толкова светла страна. Експерти сигнализират, че в последните дни ЕСО в някои часове е изпращал извън България от 550 до 750 мегавата ток. Това е излишък, който се продава в Европа почти без пари, тъй като у нас няма кой в тези часове да го ползва. През февруари например евтиният ток е бил 1700 мегавата, което е почти равно на мощността на АЕЦ “Козлодуй”.

Ангелин Цачев - шеф на ЕСО, потвърди, че има такъв износ от излишък, но е в рамките на 15 минути. Той уточни, че това не е само заради производството на соларните централи, а и

заради грешни прогнози на крайните снабдители

Те са правили по-големи заявки към НЕК, компанията е купувала тока за домакинствата, но потреблението е било по-малко от прогнозата и остава излишък.

Обичайно месеците с ниско потребление в годината са април и май, а тази година започнаха от февруари. Цачев прогнозира, че ако тази тенденция продължи, от март до май вероятно ще се наложи ограничаване на производството на централите пропорционално. Това не са само фотоволтаиците, а и въглищни централи, АЕЦ “Козлодуй” и всички останали производители в страната. Тоест ще има режим, но за централите, а не за тока.