Астронавтите от космическата мисия "Артемида 2" ("Артемис 2") вече се подготвят за връщането на Луната, съобщи АФП. Въпреки че пътуването им дотам няма да се случи преди септември 2025 г., четиримата астронавти тренират в морето край Калифорния с помощта на американския флот на борда на огромен кораб амфибия, със стотици моряци на борда.

Подготовката е важна за преминаване към последния етап на историческата мисия.  

Командирът Рийд Уайзман и тримата му колеги ще станат първите хора, върнали се на Луната след повече 50-годишно отсъствие. Ако всичко мине добре, те ще се върнат от Луната след 10-дневен полет с капсулата "Орион" и ще се потопят в морето. Трябва да бъдат подготвени за случай на евентуална буря, ранен астронавт и т.н. Тренировката позволява да се изчистят всички детайли, най-вече благодарение на реплика на капсулата "Орион".

Постоянно мислим за това, което ни предстои, каза пред АФП Лили Виляреал от НАСА, която ръководи етапа на връщане. "Трябва да сме подготвени за всички сценарии." По думите й с програмата "Артемида" ("Артемис") човечеството се връща на Луната, но не за да я достигне, а за да остане, и то дълго. 

Ако "Артемида 2"  ("Артемис 2") е успешна, третата мисия от програмата, предвидена за края на 2026 г., трябва да позволи траен престой на хора. Целта е да се осъществят мисии, продължаващи по няколко седмици, а впоследствие да се изгради база на повърхността, както и космическа станция в орбита около Луната, способна да служи за междинна спирка по пътя към Марс. Именно Червената планета интересува НАСА. "Нашата Земя е с изчерпани ресурси", подчерта Виляреал. "Трябва да решим какво би било най-добре за човечеството."

От няколко години частни компании имат амбиции да изпращат туристи, а нови играчи в космическата надпревара - Индия, Япония, Китай, успяха да осъществят кацане на апарат. 

Пекин иска да изпрати хора през 2030 г. и това желание упражнява натиск върху НАСА да не допусне закъснение.

Астронавтката Кристина Кох, която е част от мисията "Артемида 2" ("Артемис 2"), ще бъде първата жена, стигнала толкова далеч в космоса. Останалата част от екипажа се състои от канадеца Джеръми Хансен и Виктор Глоувър. Глоувър ще бъде първият чернокож астронавт, участвал в лунна мисия, предаде БТА.

Космическата програма "Аполо" е изпратила 24 мъже на Луната между 1969 и 1972 г. Едва осем от тях са живи днес. Томас Стафърд, участник в "Аполо 10", е поканен на обяд от екипажа на "Артемида 2"  ("Артемис 2"). Той ни попита какво ще направим, ако компютрите ни се развалят или ако не спазим траекторията на полета, разказват астронавтите за срещата със Стафърд. "Държи се като баща, който иска да е сигурен, че децата му ще бъдат защитени."