Основните източници на замърсяване с метан са САЩ, Русия и Китай

Международната агенция по енергията (МАЕ) призова към по-бързо намаляване на емисиите на метан, отделяни от петролния и газов сектор, за да бъдат постигнати целите за опазване на климата, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Според базираната в Париж организация почти 120 милиона тона метан са били освободени в атмосферата през 2023 г. от производството на газ и петрол, което е леко увеличение спрямо предходната година.

Освен това около 10 милиона тона метан са били освободени от източници на биоенергия, например биомаса. Основните източници на замърсяване с метан са САЩ, Русия и Китай, констатира МАЕ.

Необходимо е намаляване на емисиите на метан със 75 на сто до 2030 г., за да се ограничи глобалното затопляне, каза главният изпълнителен директор на МАЕ Фатих Бирол. Сега е важно ангажиментите, поети от почти 200 държави на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по измененията на климата (КОП28), която се проведе в Дубай през декември, да бъдат превърнати в действия, допълни той. По думите му това ще намали наполовина емисиите на метан до 2030 г.

Метанът е отговорен за почти една трета от глобалното повишаване на температурите след индустриалната революция, като енергийният сектор е вторият по значимост източник на емисии от човешка дейност, според МАЕ.

Въпреки че метанът се изпарява по-бързо в атмосферата от въглеродния диоксид, той има много по-силно въздействие през краткия си "живот". Следователно, намаляването на емисиите на метан е един от най-добрите начини за ограничаване на глобалното затопляне и подобряване на качеството на въздуха в краткосрочен план, обясняват от агенцията.

Около 40 на сто от емисиите на метан от добива на изкопаеми горива през 2023 г. са могли да бъдат избегнати без допълнителни разходи, тъй като стойността на уловения метан е по-висока от цената за този процес, сочат изчисления на експертите.

Емисиите на метан се генерират в енергийния сектор от течове на тръбопроводи или по време на добив като страничен продукт, който често се изгаря, въпреки че не целият метан се превръща във въглероден диоксид.