Повишаването на температурата на морската повърхност през последните 20 години в залива Мобил - естуар в щата Алабама, е съвпаднало с петкратно увеличение на числеността на младите представители от вида бича акула, съобщи електронното издание Юрикалърт, като цитира данни от проучване.

Тези животни се срещат в целия свят, в топли, плитки крайбрежни води, в сладководна и в соленоводна среда. Те допринасят за баланса в крайбрежните екосистеми, като регулират популациите, които са тяхната плячка. Заедно с голямата бяла акула и с тигровата акула са сред видовете, които най-често влизат в неприятно взаимодействие с хората.

Линди Мълинс и колегите й от университета на щата Мисисипи изследвали промените в разпространението и числеността на бичите акули в залива Мобил. Те използвали данни за 440 екземпляра, уловени и освободени по време на проучвания, проведени между 2003 г. и 2020 г. 

Изследователите констатират, че броят на уловените екземпляри за един час се е увеличил пет пъти между 2003 г. и 2020 г., както и че акулите са млади. Това съвпада с повишаването на средната температура на морската повърхност в залива Мобил от 22,3 градуса Целзий през 2001 г. до 23 градуса Целзий през 2020 г.

Компютърното моделиране, осъществено от авторите, разкрива, че температура на морската повърхност, надвишаваща 22,5 градуса Целзий, е свързана с по-голяма вероятност за присъствие на бичи акули. Средно възможността за улов на животното по време на проучванията се е увеличила в целия залив между 2003 г. и 2020 г. въпреки урбанизацията на крайбрежието от 2000 г. насам.

Данните показват, че върху младата популация на акулата в наблюдавания район няма негативен ефект в резултат на климатичните промени и на урбанизацията. Учените подчертават, че не е ясно как този вид може да реагира на по-нататъшното повишаване на температурата на морската повърхност. Те предполагат, че нарастването на броя на бичите акули в близост до крайбрежието на Алабама може да повлияе на риболова и да доведе до увеличаване на взаимодействията между хората и водните обитатели.

Данните от проучването са публикувани в изданието "Сайънтифик рипортс".