Ограничения няма за нито един град

Въпреки сравнително топлата зима, през която не падна много сняг, опасност от воден режим няма. Язовирите, които се ползват за снабдяване на хората с питейна вода, са пълни над 70%, сочат данни на Министерството на околната среда и водите.

В сравнение с нивото по същото време на миналата година количествата в тях са повече.

Според графика за ползване за март сливенци, които използват вода от язовир “Асеновец”,

ще имат достъп до 900 хил.

кубични метра

от общия обем. За сравнение през март миналата година са имали на разположение 800 хил.

Язовир “Ясна поляна” се използва за битовите нужди на Бургас. При него тенденцията също е положителна. Бургазлии имат 840 000 кубика вода за пиене, с малко повече от миналата година, когато са били 800 хил.

Основният язовир, който снабдява Варна и Бургас с вода, е “Камчия”. Общият му обем е 233,5 млн. кубика, а в него има 157,4 млн. От тях 6,830 млн. кубика ще се ползват за пиене, като 3 млн. отиват за Варна, а 3,8 млн. за Бургас. Тук нивата леко се понижават спрямо същия период на миналата година. Тогава са отпуснати 6,920 млн. кубика вода за битови нужди.

Язовир “Тича” се ползва за пиене от Шумен и Търговище. Нивата при него

остават почти без промяна

В Шумен разполагат с 2,4 млн. кубика, а в Търговище със 700 хил. За същия период на миналата година наличностите са били съответно 2,45 млн. и 720 хил.

Ограничения няма и за столичани. Опуснатите количества за пиене от язовир “Искър” са 12 млн. кубика и остават без промяна. Същото важи и за язовир “Бели Искър”.

“Дяково” е язовирът, който снабдява Дупница с вода за пиене. При него стойностите също запазват нивата си спрямо миналогодишните - 826 хил. кубика.

За язовирите “Христо Смирненски”, “Йовковци”, “Боровица”, “Студена” и “Стреченска бара” тенденцията е запазване на миналогодишните нива и също остават без промяна в обемите вода за пиене.

В края на миналата година общо 3850 млн. кубични метра е била водата във всички комплексни и значими язовири, което представлява 58,9% от техния обем. Тук се включват тези, които се използват за напояване, за енергетика и за питейно-битово водоснабдяване. Последните са 12 на брой. Техният наличен обем

към края на декември е

69,9% от общия

Данните на министерството показват, че на 31 декември 2022 г. язовирите, които снабдяват населението с питейна вода, са били пълни 76,9%, а общият обем на всички е бил 6474 млн. кубични метра, или 85,1% от общия.

Състоянието на язовирите в страната е такова, че към момента няма нито един град с ограничение за водоползването.