Преди това правителството даде на енергийното министерство 1,6 млрд. лв., за да покрие дълговете на столичната топлофикация към “Булгаргаз” и енергийния холдинг

Кабинетът в оставка реши в сряда да изчисти дълговете на столичната топлофикация към “Булгаргаз” и Българския енергиен холдинг (БЕХ), които са общо за 1,6 млрд. лв., и да ги прехвърли към държавата.

Години наред, за да имат столичани парно, а “Булгаргаз” да може да плаща горивото, Българският енергиен холдинг вземаше като цесия дълговете на “Топлофикация София” към газовата компания. Следваше ново задлъжняване на столичното парно за газ.

След заседанието на кабинета вчера министърът на енергетиката Румен Радев поясни, че

дълговете на столичната топлофикация към

“Булгаргаз” отново са станали 800 млн. лв.,

толкова са и към БЕХ.

Възелът се разсича по следната схема: правителството превежда 1,6 млрд. лв. на енергийното министерство. То пък покрива дълговете, като парите ще бъдат дадени на БЕХ. За това обаче ще се иска нотификация за държавна помощ от Европейската комисия. БЕХ “дарява” 728 млн. лв. на фонд “Сигурност на електроенергийната система”, от който се плащат компенсациите при скъп ток.

Преди десетина дни парламентът се загрижи, че във фонда, известен като банката на енергетиката, има дефицит от 1 млрд. лв., и задължи финансовия министър да го покрие, тъй като е иззел парите на енергетиката с дивиденти и предсрочно погасяване на дълга към държавата на НЕК от 1,2 млрд. лв., с които плати реакторите в АЕЦ “Белене”. Осведомени твърдят обаче, че дефицитът е бил 600 млн. лв.

С новата схема фондът се капитализира, в него сега има налични към 420 млн. лв., казаха от енергийното министерство. Общо ще разполага с 1,148 млрд. лв.

Както “24 часа” е писал, при пълната либерализация на пазара на електроенергия на едро от средата на тази година крайните снабдители - дружествата на “Електрохолд”, “Енерго-Про” и ЕВН, ще купуват тока за домакинствата от борсата.

Правителството ще определя

таван на цената до 2026 г.

Разликата, ако токът е по-скъп, ще бъде покривана от фонда под формата на компенсации.

Според източници от енергетиката на този етап при по-ниските цени на тока за това ще трябват по-малко пари, с които да се покрива разликата.

Остатъкът от отпуснатите 1,6 млрд. лв., който е 872 млн., остава за БЕХ и “Булгаргаз”. Част от парите - над 200 млн., ще отидат за компенсация на “Булгаргаз” за скъпия природен газ в хранилището в Чирен. Точно той прави цените за българския пазар малко по-високи от котировките на борсите.

Прогнозите са, че вероятно газът ще поевтинее, а това ще е добре и за топлофикациите, за бизнеса и за домакинствата, които ползват това гориво. Засега обаче от “Булгаргаз” прогнозират, че за април цената ще се вдигне с 2%, но изчисленията може да се коригират до края на този месец.

Близки до министър Радев казват, че той очаквал сега, когато няма изискуеми срочни плащания от столичната топлофикация към “Булгаргаз” и БЕХ,

дружеството да може да

инвестира в когенерации,

за да стане печелившо. Производство на ток и топлинна енергия от газ има само в ТЕЦ “София”. От години въвеждането на когенерации в централите в София се сочи от експерти като изход за финансово стабилизиране на дружеството.