Саудитска Арабия представи първи си женски хуманоиден робот. Казва се Сара и е проектирана да спазва културните ценности на страната и дори избягва да говори за секс и политика. 

Роботът е разработен от базираната в Рияд компания QSS AI & Robots. Сара е облечена в традиционно за страната облекло - абая. 

Компанията е разработила специален изкуствен интелект за робота, който не зависи от външни набори на данни, като тези от ChatGPT. 

"Сара знае, че е жена на 25 години и, че е висока 1,62 см. Тя знае, че трябва да бъде мила и не трябва да обсъжда политика и секс, защото е в Саудитска Арабия", обясни главният изпълнителен директор на компанията Ели Метри. 

Роботът говори арабски и английски. 

От компанията са разработили и мъжки хуманоиден робот, но неговото представяне не мина по план, след като роботът Мохамед се опита да докосне репортерка по задните части.  Мохамед е първият арабски мъжки хуманоиден робот Кадър: Ютуб/Carros Show

Мохамед е първият арабски мъжки хуманоиден робот Кадър: Ютуб/Carros Show

Мохамед също е облечен в традиционно арабско облекло и говори, както арабски, така и английски. По време на представянето на робота репортерка на Al Arabiya застана до него, а на видеозапис се вижда как роботът сякаш протяга ръка напред, за да докосне журналистката. 

От компанията заявиха, че Мохамед е "напълно автономен и работи без пряк човешки контрол". Оттам казаха още, че са информирали всички гости и репортери на събитието да спазват дистанция от робота, пише Business Insider.