При норма 25-30 кг животните тази пролет ще са средно малко над 30 кила

Разликата в цените в сравнение с миналата година е минимална – 8-10% по-висока

Търговските вериги отново са готови да продават  месото без никаква печалба

Агнешкото за Великден и Гергьовден, които тази година съвпадат, ще е на почти същата цена като миналогодишната. Разликата е само в това, че самите агнета тази година ще са малко по-тежки. Причината е, че заради подранилото топло време овцете тази пролет са се оагнили малко по-рано и до Великден агнетата ще станат по-големи, съобщиха овцевъди.

Нормално пролетните агнета в България са от порядъка на 25, най-много 30 килограма, но там, където се продават цели животни, тази година

средната големина ще надминава 30 кг

Във вкусовите качества на месото обаче няма никаква разлика.

Цели агнета от ферма ще струват между 10 и 13 лв. за килограм живо тегло. Трябва да се има предвид обаче, че това включва и агнешките дреболии и ако човек иска да има готово и почистено агне, цената му на практика излиза поне с 50% по-висока.

“Аз отглеждам 150 овце и за празниците съм приготвил 50 агнета. Отсега казвам, че килограм живо тегло ще го продавам на 14 лв. А изчистено и готово за пълнене агне ще го пусна на 28 лв. за килограм. Добре съм си направил сметката. По-добре е да пласираш стоката и да зарадваш хората с по-нормални цени, за да може да си сложат на трапезата по една плешка или половинка, отколкото да ми останат непродадени”, сподели 68-годишният фермер Иван Данчев от Пазарджишко.

А жители на Смолянско, които имат възможност да пътуват до селата около гръцкия град Ксанти, разказват, че оттам вече може да се купува цяло агне на цена около 9 евро за килограм.

На пръв поглед то излиза по-евтино от агнешкото по магазините в Смолян, където се продава по 24 лева килото. Но това е много условно, защото в тези 18 лева за кило гръцко агне също влизат всички части на животното и ако във фурната трябва да се сложи плешка или бут, те също излизат скъпо, дори по-скъпо, отколкото ако се купи от магазина в Смолян.

Тази цена на гръцкото агнешко не е по-висока обаче от появилия се миналата седмица в Пловдив агнешки бут по 32,99 лв. килото. Само че става дума само за един магазин в района на Четвъртък пазар, където се продават най-скъпите стоки в града под тепетата. Нормално агнешкият бут в Пловдив в момента струва 30 лв. килото, плешката е малко по-евтина, а цените на задна и предна четвъртина са под 20 лева килото. (Виж картата.) 

Според събраните от кореспондентите на “24 часа” данни от магазините засега

най-скъпо е агнешкото в магазините в Пазарджик

– 33 лв. килото, но на много други места то е около 20-24 лева.

Според запознати големите търговски вериги най-вероятно ще постъпят като през последните няколко години - ще купят агнешкото от големи български ферми на цена около 24-26 лв. и ще го продават на себестойност или дори по-евтино.

Причината е, че този пазар е временен и това се разглежда от веригите като инвестиция. Или по-скоро като примамка за клиентите, които покрай евтиното агнешко ще могат да купят и много други продукти. В същото време обаче това ще позволи цената на агнешкото

да се задържи на пазара около миналогодишните нива

или може би само с една идея по-скъпо. Според хора от бранша средната цена ще е най-много с 8-10% над миналогодишната, и то не навсякъде.

“Основната причина цените на агнешкото в България да бъдат такива, каквито са, е, че у нас има някакво предубеждение то да се консумира извън тези два празника, които отгоре на всичкото и съвпадат тази година. В Италия, Хърватия, Гърция, Сърбия, Северна Македония агнешко

се консумира целогодишно,

а не само в продължение на около две седмици пролетно време. Затова там производството е по-развито и съответно цените са по-ниски”, каза Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Според него със сигурност и тази година у нас ще има кланици, които ще внесат северномакедонски агнета, които само ще се транжират при тях и ще се предлагат на пазара като българско производство. Най-вероятно цената на почистените агнета

ще е около 19-20 лв. за килограм

за разлика от кланиците, които ще работят с истинска българска продукция – те ще го продават на около 24 лв.

Същия проблем го има и в съседна Румъния. От форуми на животновъди на северните ни съседи става ясно, че миналата година по време на Великден много от тях не са издържали на по-евтиния внос и също са предлагали агнешкото на по-ниска цена.

Тази година обаче има предложение за около 50% по-висока минимална изкупна цена – от 15-20 леи за килограм да я вдигнат на 25-30 леи, което е около 11,83 лв.

Румънците са решили да тестват дали някой ще купува

на тази цена по време на католическия Великден, който е сега, но още не е ясно дали и доколко са успели да наложат по-високата цена. Ако никой не купува по-скъпото агнешко, докато дойде православният Великден, най-вероятно ще си коригират цените.

Яйцата за Великден тази година струват точно колкото и миналата по това време, но повечето хора са убедени, че цените са надути заради наближаващите празници.

Причината е, че към юни м.г. те започнаха леко да поевтиняват и ако за миналогодишните празници струваха по 50-51 стотинки, през зимата вече бяха по 45-46 ст.

От началото на март насам средната цена на дребните яйца размер М от български ферми по магазините

е отново по 50 ст. бройката,

а по-големите с размер L може да стигнат и до 58-60 ст.

Както всяка година обаче, в дните преди Великден започва масиран внос от чужбина и едва ли ще се стигне до рязко поскъпване.

На някои места в страната яйцата струват и под 40 ст. бройката, например във Враца (виж картата по-горе). Масово са от 45 ст. нагоре.

В момента обаче най-голямото възмущение на хората е предизвикано от цените на краставиците и доматите, при положение че сега на пазара

те са почти 100% от Гърция и Турция,

където се отглеждат в оранжерии, които работят, без да е нужно отопление.

Търновци например си спомнят как на миналия Великден тези продукти струваха по 7-8 лв. килото и затова сега преглъщат цифрите на етикетите.

Пенсионерите разчитат на намаленията на залежали, криви и поувехнали краставици, за да ги купят на по-ниска цена. Но дори в края на деня на пазара трудно може да се намерят краставици под 3 лева килото. Най-често те струват между 4 и 5 лева, също и доматите. Изключение правят градинските и розовите домати, които се продават по 7-8 лева килото.

Мария Савова, служителка в частна фирма в Пазарджик, споделя: Всяка година с наближаване на великденските празници

цените на продуктите полудяват

Разбирам производителите, които влагат пари за семена, торове и препарати, но прекупвачите и търговците си слагат отгоре поне по лев-два и ни дерат кожите.

Заплатата ми е 1300 лв. и не знам дали ще мога да си позволя да купя за семейната трапеза и агнешко. В някои магазини цената вече надхвърли 32 лв. Май ще си купя само яйца и козунак, защото на тях цените са по-нормални. И ще караме на салата.

Колкото до по-ниската цена на козунаците, това е по-скоро илюзия, защото те са безкрайно много видове и нищо чудно в по-евтините магазини

да се намират дори пресни козунаци по лев-два бройката

Всичко зависи от това какви съставки има в тях. На пазара има и вносни козунаци, които са много качествени, но цените им може да стигнат и до 30 лева за килограм.