На последното си заседание правителството реши да изпрати в Конституционния съд решението, с което парламентът задължи министъра на финансите да намери 1 млрд. лв. за фонд “Сигурност на електроенергийната система”. То беше взето на 21 март, а милиардът трябваше да се преведе до 31-о число на същия месец.

Фондът трябва да изплаща компенсации на електроразпределителните дружества и на домакинствата при високи цени на тока. Правителството намери решение на казуса с парите за компенсации за битовите потребители. То взе решение държавата да поеме 1,6 млрд. лв. дълг на столичната топлофикация към БЕХ и “Булгаргаз”, а БЕХ да дари над 700 млн. лв. на фонда.

В сряда министрите решиха обаче, че решението на парламента противоречи на шест члена на конституцията. Сред тях са посочени тези, че има разделение между изпълнителната, законодателната и съдебната власт. В правомощията на Народното събрание било да приема държавния бюджет, но не и да определя как да се харчат парите от него, а това ставало с решения на Министерския съвет.

При дебатите в парламента при приемане на решението от ГЕРБ посочиха, че за три години от енергетиката са иззети 5 млрд. и е редно 1 млрд. дефицит да бъде покрит, за да разполага фондът със средства за компенсации след либерализация на пазара на едро от 1 април. От ПП-ДБ пък заявиха, че дефицитът е заради решение на КЕВР, в което са заложени по-високи цени на квоти за въглеродни емисии и електроенергията.