Точно преди 3 години пак имаше политическа шумотевица за парите

Буквално часове след встъпването на служебното правителство във властта във вторник се получи първото разминаване между стар и нов финансов министър, което в сряда прерасна в словесна престрелка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Спорът е за размера на фискалния резерв. При предаването на поста на служебния финансов министър Людмила Петкова бившият Асен Василев подчерта, че оставя държавните финанси в добро състояние и даде за пример фискалния резерв, който бил 9,9 млрд. лв.

Няколко часа по-късно Петкова каза, че 9,9 млрд. била сумата към края на март, но към 8 април вече била 6,7 млрд. лв. Разликата от 3,2 млрд. лв. накара още сутринта в сряда лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да изрази загриженост за държавните финанси.

“За бюджета говоря от един месец, когато подчертах, че има проблеми в Министерството на финансите. Парите ги няма. Преди 2-3 дена ви казах, че НС трябва да прояви характер и да се вслушаме в доклада на МВФ. Да спрем с това безумно харчене на пари, да си свалим дефицита, а вместо това се оказа, че няколко милиарда са похарчени в последните дни и са ни подвели, че имаме 9 млрд.”, заяви Борисов в парламента.

По думите му в други времена за 20 млн. лв. е ставало скандал, а сега няколко милиарда са заминали за няколко дни и това дори не се знаело.

Борисов похвали Людмила Петкова за решението ѝ да остави Румен Спецов начело на НАП, защото ако не го била направила, само след седмица щяло да излезе, че когато Асен Василев е финансов министър, има пари, а когато не е – няма.

Бойко Борисов заяви в сряда в парламента, че е притеснен дали държавата има пари.
Бойко Борисов заяви в сряда в парламента, че е притеснен дали държавата има пари.

Това не е предизборно, казвам ви го с тревога, защото ние винаги сме държали да има резерв в държавата, обясни лидерът на ГЕРБ. И припомни предложението си по време на преговорите за несъстоялата се ротация Мария Габриел и Асен Василев да останат в кабинета, за да може това, което във финансите са надробили, да си го изсърбат, да си го поправят и да си понесат отговорността.

“Аз се доверявах на това, което Асен Василев идваше и излагаше на срещите. Едва след това разбрахме, че 1,2 млрд. лв. са извадени от регионалното министерство, че всъщност са върнати само 400 млн. Разбрахме за източването на енергетиката и много други неща”, обясни Борисов.

От ПП-ДБ обаче заявиха малко по-късно, че няма проблем с парите на държавата. “Продължава се комуникацията да се плаши населението за това, че държавата ще фалира, за това заговори и президентът Румен Радев при съставянето на кабинета. Оттук насетне отговорността на състоянието на бюджета е на служебния кабинет”, каза Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

В действителност фискалният резерв на държавата не е постоянна величина, тъй като в него се събират приходи и разходи. В началото на април бяха направени няколко големи плащания - 1,6 млрд. лв. към БЕХ за дълга на “Топлофикация София” и 1,5 млрд. лв. за изплащане на пенсиите за април.

До края на април се чакат 3,9 млрд. лв., които ще дойдат от ДДС, данък върху доходите на физическите лица и осигуровки. “В края на април се очаква резервът пак да е над 9 млрд. лева. Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция “Държавно съкровище”, не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ”, написа във фейсбук профила си Асен Василев.

Подобни шумни политически спорове за фискалния резерв не се случват за първи път. Точно преди 3 години - на 12 април 2021 г., лидерката на БСП Корнелия Нинова размаха справка на финансовото министерство, че във фискалния резерв са останали само 1,4 млрд. лв., а тогавашното правителство на Бойко Борисов е похарчило 5 млрд. лв. Темата обаче бързо отшумя, защото в края на същия месец размерът на резерва се вдигна с 5 млрд. лв.