за поскъпването на имотите

Тенденцията за повишаване на имотите не е изненадваща, защото в България имаме икономически растеж, стабилен трудов пазар, имаме и период на доста висока инфлация. Въпреки че в момента наблюдаваме период на понижаване на годишната, месечната продължава да се трупа, цените продължават да растат. И в една подобна ситуация, при повишаване и на доходите и търсене на алтернатива да се запази стойността на парите във времето, нормално е доста хора да се насочват към закупуване на недвижими имоти.

Този анализ направи финансистът Владимир Сиркаров пред бТВ.

12 г. сме в растящ пазар. Никой не може да даде прогноза колко ще продължи това и как ще повлияе еврозоната. Но днешният пазар е стабилен, успокои се, не е толкова луд като 2021-2022, когато се продаваше всичко. В момента има някакво равновесие, обясни брокерът Димитър Калайджиев. Хората купуват на зелено.

В момента съветвам - ако човек може да си го позволи и няма стабилни доходи, по-добре да изчака и да живее под наем, допълни той.

Лихвените равнища в еврозоната са осезаемо по-високи от тези в България в момента. Евентуално влизане в еврозоната през 2025 г., което е под сериозен въпрос, реално ще доведе в краткосрочен план до някакво повишаване на лихвите у нас, обясни Сиркаров.

Много скоро, в рамките на 2-3 г. лихвите в еврозоната може да са по-ниски от лихвите в България по кредитирането. Тук виждам по-скоро спекулация с цената на кредита. Но не мисля, че това трябва да притеснява хората, защото ипотечните кредити са дълги кредити и се внася страх, който е необуслован, допълни финансистът.

В последната година и половина почти няма добри сделки на вторичен пазар, тоест с акт 16. Затова, ако се намери добър инвеститор, който дава възможност 20% сега, а останалите да се платят на акт 16, това дава добра гъвкавост за купувачите, допълни пък Калайджиев.

На национално ниво имаме спад с 1,5% на сделките, но в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, имаме ръст на сделките. По принцип големите градове дават тона в пазара, обясни експертът. В момента между 90 и 120 хиляди евро средно се продават двустайни в София.

Моята прогноза е, че сред 10-15 г. средната цена в София ще е с поне 40-50% нагоре, допълни Калайджиев.