Депутатите от енергийната комисия замразяват либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да е от 1 юли тази година, но три законопроекта - на БСП,  общ на ГЕРБ-СДС и ДПС, и ИТН, предвиждат отлагането й с една година. Тя бяха гласувани с мнозинство от 15 гласа и в петък ще влязат в пленарна зала.

Първият законопроект беше внесен от депутатите от БСП с първи подпис на Корнелия Нинова, на 21 март. В сряда, 17 април, в парламента бяха депозирани и тези на ГЕРБ-СДС и ДПС и на ИТН. И трите са аналогични и на второ четене вероятно ще бъдат обединени. 

Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на тока за бита по регулирани цени. Председателят на енергийния регулатор подкрепи отлагането, но заяви, че е трябвало това решение да бъде взето през февруари, тъй като на дружествата им трябва време да подготвят предложения за цени. Той прогнозира, че вероятно ще се наложи КЕВР да се произнесе колко да струва тока за бита не от 1 юли, а от 1 август. Такъв прецедент е имало през 2015 г.