БТС и Българска федерация по катерене и алпинизъм с домакинството на туристическо дружество "Мальовица" събраха легендите на българския алпинизъм, за да отбележат заедно 40 години от първата успешна българска експедиция до Еверест.

Големите имена в алпинизма Методи Савов, Петко Тотев, Кънчо Долапчиев, Георги Имов, Огнян Балджийски, Дойчин Василев и Костас Канидис се събраха, за да разкажат и да предадат своя опит. 

На изключително емоционалното събитие бяха  припомниха думите, които Христо Проданов остави на поколенията: „На нас ни трябват върхове, за да доказваме, че можем. Трябват ни отвесни страни, за да сме хора вървящи нагоре".

В залата бяха подредени портретите на 9 големи български имена, които вече са сред звездите - Христо Проданов, Димитър Бърдарев, Милан Огнянов, доктор Стайко Кулаксъзов, Диньо Томов, Стамен Станимиров, Людмил Янков, Стефан Калоянов и ръководителят на експедицията Еверест' 84 Аврам Аврамов.

В учебния център "Мальовица" и хотел „Алпинист" Венцислав Венев - председател на БТС, посрещна топло легендарните алпинисти и гости. "Искам да ви приветствам с добре дошли в новия стар дом на българския алпинизъм. БТС иска да продължи традициите, за да могат много нови поколения алпинисти да се подготвят и да бъдат достойни наследници на героите. Точно преди 40 години покорихме един връх и България се нанесе на картата на световния алпинизъм. Тази експедиция постави няколко рекорда, които и до днес все още не са достигнати. Вашият опит е нещото, без което не можем. Да помним своите герои, да ги почитаме и споменаваме", каза Венев.

Кметът на Самоков Ангел Джоргов се поклони пред големите алпинисти, присъстващи в залата.  „Поздравявам всички - БТС, хората тук на Мальовица, които през последните години, от няколко порутени сгради и пустеещи писти успяха да направят толкова много, така че днес да се събираме тук да почитаме българските алпинисти и да развиваме туризма, според мен в най–прекрасния курорт на България – Мальовица", посочи Джоргов.

Петко Тотев разказа, че в експедицията е имало 24 участници, но разширеният състав е от много повече. Тя ще остане в историята с една безпрецедентна взаимна помощ. Направен е изключително труден бивак, на над 8700 метра надморска височина. Методи Савов и Иван Вълчев успяха да се справят и да слязат долу, защото в крайна сметка едно изкачване завършва долу, посочи Тотев.

Гостите разгледаха Музея на алпинизма в курортен комплекс "Мальовица", създаден с помощта на друго голямо име - Сандю Бешев, който тази година отбеляза своя 90-годишен юбилей.

"За нас беше чест да бъдем домакин на легендарно поколение алпинисти. Те са част от сърцето на Мальовица. Това е техният дом, носи техния дух. Ние реставрираме и обновяваме комплекса, така че да съхраним историята и да създадем повече възможности и по - добри условия на младите алпинисти, скиори и планинари. Благодарим на БТС и Българска федерация по катерене и алпинизъм, че направиха това събитие възможно", заявиха от ръководството на коруртен комплекс "Мальовица".