Премиерата на книгата "Хиперсъзнание" ще е в София на 25 април, четвъртък, от 18 ч в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Защо човек продължава да пуши, дори когато разбира, че това му вреди? Кашля, задъхва се по стълбите, но упорства - защо? Някои ще побързат да отговорят, че това е една от зависимостите. Но всички знаем, че преди да стане зависимост, е изминат дълъг път.

Първата цигара почти при всички е неприятен спомен, свързан с натрапчив горчив вкус, замайване и задух. С втората е същото. Организмът се съпротивлява и всячески сигнализира, че от това не се чувства добре, но милиони хора си мислят, че сами избират да правят именно това. Въпросът е защо? Защо спекулират с алкохола, когато знаят, че на следващия ден ще се чувстват зле? Или защо някои системно преяждат? Защо някои поддържат токсични връзки, в които страдат, тъй като партньорът ги подлага на физически или психически тормоз? Оправданието е, че обичат човека, който ги измъчва.

Момент, какви са тези "програми", нали сме разумни същества? Защо толкова често допускаме този вирусен "софтуер" да обърква живота ни?

Отговорите на тези и много други въпроси са част от новата книга на популярния психолог Моника Балаян и журналиста Петя Минкова "Хиперсъзнание". Тя съдържа иновативни техники и конкретни практики как да заменим тези разрушаващи "програми" с нови.

За да стане ясно какъв е механизмът в книгата е използван един много показателен пример от живота на Илон Мъск. През 2008 г. той е бил на ръба на фалита, тъй като никой не иска да го финансира, за да погаси дълговете си и да плати заплати на служителите. В тези инфарктни мигове по думите му той бил готов да падне пред инвеститорите на колене, за да му дадат последен шанс да проведе още един опит с ракетата на SpaceX и да им покаже, че е на прав път. Защо не рухва, както би направил почти всеки на негово място, а продължава като машина да търси решение до последния момент и го намира?

Приятелят му Антони Грасиас разказва, че в този период Мъск с някаква удивителна сила, на която са способни наистина малцина, успява да се оттласне от дъното: "Може да работи и да издържа на много повече стрес от когото и да било друг. Това, през което премина през 2008 г., би пречупило всеки на негово място. Той не просто оцеля, а продължи да работи и остана съсредоточен. Повечето хора, подложени на такъв натиск, ще се разпаднат. Ще започнат да вземат погрешни решения. Илон, обратно - става свръхрационален и запазва способността си да взема много ясни дългосрочни решения. Колкото по-трудно му е, толкова по-добър става. Всеки, който стана свидетел на всичко, през което той премина, започна да го уважава още повече. Никога не съм виждал подобна издръжливост."

Как да си инсталираме "програмата" за подобна психическа и интелектуална мощ? Ако тази стихия дреме дълбоко в подсъзнанието, тогава кой държи ключа към нея? Книгата "Хиперсъзнание" дава отговор на всички тези въпроси, показвайки как подсъзнанието ни или неосъзнатата сфера може както да провали живота ни, така и да ни изстреля към успеха.

Даниел Канеман е първият психолог, доказал съществуването на неосъзнатата част. Отличен е с Нобелова награда за революционното си откритие, че 98% от решенията и последващите действия се вземат на подсъзнателно ниво, което той нарича "автопилот". Натъква се и на нещо озадачаващо - вместо повечето ни ходове да са плод на дълбоко осъзнаване, съзнанието се включва само при наистина важни животозастрашаващи заплахи и моменти.

Със своя 30-годишен опит в тази сфера, Моника Балаян представя техники, които е открила, докато работи с древните ръкописи в Матенадаран. Една от най-големите библиотеки по света от ранга на Ватикана, съхраняваща свитъци от зората на човечеството. От тях тя разбира, че едни от най-способните лечители в историята боравели не само с билки и думи, за да спасят пациентите, а с образи, миризми и с всички сетива.

Те въздействали на подсъзнанието, защото то, за разлика от съзнанието ни, не разбира езика на думите.

В книгата са включени и резултатите на десетки хора, които от 2021 г. насам изследват иновативния метод Mneuro. Историите им са над 90 стр., като всеки е изброил проблемите, с които е стартирал, и в тях всички ние можем да се разпознаем, защото те са част от ежедневието ни.

По-важното е, че там всеки е описал пътя, през който е преминал, и успехите, които е постигнал, за да води живота, който иска, а не този, който му се е налагало да води. Как става смяната на "вирусния" софтуер с нов, ще научите от книгата. 

Петя Минкова
Петя Минкова
Моника Балаян провежда съвместни изследвания с професори от Института по физиология "Орбели" в Армения и заедно с това прави проучвания в Матенадаран - едно от най-големите хранилища за ръкописи от зората на цивилизацията. За новаторските си проучвания и резултати през 2023 г. Моника Балаян е обявена за Психолог на годината от международното издание "Арменка", а за големия принос в психологията е присъдено званието почетен професор на WAPA (World Association of Performing Arts). Организацията е сертифицирана да издава тези звания на изявени фигури в областта на културата, спорта и психологията.

Моника Балаян
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Моника Балаян СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Петя Минкова от 1995 г. е журналист, до 2022 г. е зам. главен редактор на вестник "168 часа", а от 2023 г. е част от проекта "24 часа - 168 истории". От 2018 г. е зам.-главен редактор на списание "Космос", където работи с едни от най-изявените учени в света. Сред тях са топизследователи от ЦЕРН, създателите на космическия кораб "Орион", конструкторите на машината в мисията OSIRIS-Rex, взела проба от астероид, най-цитираният физик на земното кълбо за всички времена проф. Джон Елис, консултантът на "Джурасик парк" проф. Стийв Брусати и много други.

В Пловдив представянето на книгата ще е на 7 май в Дом на културата "Борис Христов" от 19 ч.

В Бургас ще е на 21 май в Експозиционен център "Флора" от 18,30 ч.

В Плевен представянето ще е на 31 май в читалище ЛИК-Плевен от 17,30 ч.

Във Враца - 7 юни, Регионална библиотека "Христо Ботев", 17,30 ч.

Във Варна ще е на 10 юни в Радио "Варна" от 18 ч.