Събирачите на гъби и плодове да не плащат алтернативен данък от 30 лв. на месец. Това предложение на Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ прие на първо четене бюджетната комисия без дебати. ПП/ДБ бяха против.

Аргументите  на вносителите- мярката засяга поминъка на 30 000 души, които плащат авансово налога, без да знаят какво количество ще успеят да съберат. Освен това ги натоварва допълнително с административна тежест по деклариране и внасяне на налога.

Според вицепремиера и служебен финансов министър Людмила Петкова промени в данъчни закони не е удачно да се правят в течение на данъчната година. Тя предложи на депутатите между двете четения отмяната да стане поне след юли, за да не се затрудни работата по администрирането на налога. Със същия аргумент от ПП/ДБ обявиха, че няма да подкрепят отмяната.

Депутатите от комисията с пълно мнозинство от 20 "за" приеха на първо четене и предложение за промяна в закона за хазарта, с която се ограничава рекламата му. Според служебния финансов министър Людмила Петкова браншът се нуждае не от такава мярка, колкото от засилен контрол над нелегалния хазарт, за което настоявали и представителите на бранша.

И двете гласувани от комисията промени - за отмяната на патента и за ограничения в рекламирането на хазарта едва ли ще станат факт, тъй като след утрешното си заседание, парламентът се разпуска.

Теменужка Петкова Кадър: Нова нюз
Теменужка Петкова Кадър: Нова нюз