Осигуряване на условия за свободно и безплатно ползване на достъпен морски плаж за хора с увреждания. За това ще са длъжни всички концесионери на плажовете у нас.

Това приеха депутатите окончателно на второ четене с промени в Закона за Черноморското крайбрежие и то с пълно единодушие.  

В мотивите към законопроекта се посочва, че от много години хората с увреждания повдигат въпроса за достъпност до морските плажове у нас и институциите в България са им длъжници в тази насока.

Достъпността до морските плажове не бива да се разглежда само в частта си изграждане на пътеки по пясъчната ивица, както в момента се изпълнява от част от концесионерите. Под достъпност би трябвало да разбираме целия процес от възможността хората с увреждания да стигнат първо до плажната ивица, да преминат през нея и да могат да влязат във водата с подходящи изградени съоръжения, да могат да стигнат до шезлонги и чадъри, съблекални и заведения, се посочва в мотивите на вносителя. Плажовете с достъпна среда за хората с двигателни затруднения трябва да бъдат указани със съответни табели.

Който не изпълнява задълженията за осигуряване на достъпен морски плаж за хората с увреждания се наказва с глоба от 2 до 4 хил. лв. или с имуществена санкция от 5 до 10 хил. лв.

При повторно нарушение глобите ще са от 3 до 6 хил. лв. или имуществена санкция от 6 до 12 хил. лв. 

В България към настоящият момент лицата с група инвалидност и чужда помощ са 30 823, а децата с увреждания с група инвалидност и чужда помощ са 13 046.

"Този законопроект в крайна сметка решава един съществен проблем на приблизително 31 хил. наши съграждани с група инвалидност и придружители, а децата са малко над 13 хил. Той е за нашите съграждани, които сме изоставили през годините. Приемайки го днес, той ще бъде актуален догодина, защото на МРРБ им трябват 8 месеца да приложат промените. Чрез него им даваме достъп до и във морето, както и до вече изградените съоръжения", обясни Медиха Енвер Мехмед-Хамза от ГЕРБ, която е част от вносителите. 

Николай Нанков от ГЕРБ също поздрави за добрата инициатива.

"Парламентът и държавата е длъжник на тези хора и това е нещо, което е трябвало да се направи преди много години и ще се направи днес", каза той. 

Настимир Ананиев от ПП-ДБ предложи съоръженията за достъп, които ще се изграждат да бъдат от естествени дървени материали, които да не са трайно закрепени.

Това предизвика обаче гневната реакция и на ГЕРБ и на "Възраждане". 

"Това е ограничаване  на моделирането на терена, особено, когато говорим за съоръжения, по които ще се предвиждат хора с увреждания", каза Николай Нанков от ГЕРБ. 

От "Възраждане" пък посочиха, че няма как да задължат инвеститорите и изпълнителите да използват само дървен материал. 

Именно затова предложението на Ананиев не срещна подкрепа от народните представители.