Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е избрал днес Ива Иванова за изпълнителен директор на разплащателната агенция, съобщи Министерството на земеделието.

Уточнява се, че кандидатурата на Иванова е предложена от служебния министър на земеделието Георги Тахов след съгласувателна процедура със служебния премиер Димитър Главчев. Преди да бъде назначен за земеделски министър Тахов беше шеф на ДФЗ.

Ива Иванова е представена от земеделското министерство като магистър по "Право на Европейския съюз" от Софийския университет "Св. Климент Охридски", съвместно с Университета в Нанси. Има и магистърска степен по "Международен бизнес" от Икономическия университет във Варна.

От 2010 г. до момента Иванова е заемала различни длъжности в ДФЗ. През 2019 г. Иванова е повишена в началник отдел "Договориране по частни мерки", а две години по-късно оглавява дирекцията "Договориране по прилагане на мерки за развитие в селските райони".

На 19 август 2022 г. Иванова е назначена за заместник изпълнителен директор с ресори Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР) и Програма за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020.