Великобритания инвестира почти 200 милиона лири (251,14 милиона долара) за изграждането на първото в Европа съоръжение за производство на високопробен нискообогатен уран (HALEU), предаде Ройтерс, цитирайки правителствено изявление.

Днес приложението на високопробния нискообогатен уран (HALEU) се ограничава главно до изследователски реактори и производство на медицински изотопи. Смята се обаче, че той ще е необходим за захранване на следващото поколение ядрени реактори, като каквито мнозина посочват малките модулни реактори (SMR), обясняват от Световната ядрена асоциация (WNA) на официалната си страница, предава БТА.

Като част от усилията за постигане на климатичните цели и повишаване на енергийната сигурност, Великобритания се стреми да увеличи капацитета си за производство на ядрена енергия до 24 гигавата преди средата на века. Това се равнява на около една четвърт от прогнозираното търсене на електроенергия до 2050 г. Сега ядрените мощности дават около 14 процента от необходимата електроенергия в страната.

"Тъй като виждаме по-усъвършенствани модулни реактори, HALEU ще бъде горивото, което ще бъде необходимо, така че наличието на повече от тази технология в Обединеното кралство ще означава, че можем да го доставяме от местни източници", каза в интервю Андрю Бауи, британският държавен министър, отговарящ за ядрената енергия и възобновяемите източници в министерството на енергетиката.

Великобритания ще отпусне на фирмата за обогатяване на уран "Уренко" (Urenco) 196 милиона лири за изграждането на съоръжение в Чешир, Северозападна Англия, което ще поддържа около 400 работни места. То ще бъде готово да произвежда ядрено гориво до 2031 г., което да бъде използвано в страната или за износ, посочват от британското енергийно министерство.

"Очевидно има възможности за износ на това гориво към нашите съюзници, които сами искат да се отърват от прекомерната зависимост от Русия по отношение на тяхното ядрено гориво", каза още Бауи.

Много фирми в световен мащаб, разработващи усъвършенствани ядрени реактори, разчитат на високопробен нискообогатен уран (HALEU) за тяхното гориво, но основната компания, която в момента предлага търговски доставки на горивото, е "Техснабекспорт" (Tenex), част от "Росатом".

Американската фирма "Сентръс енерджи" (Centrus Energy) също започна да произвежда малки количества от горивото и очаква да увеличи производството му, докато френската "Орано" (Orano) обмисля изграждането на съоръжение за производство в САЩ.

Великобритания днес обяви и конкурс за изграждане на първия в света търговски жизнеспособен прототип на термоядрена електроцентрала, за до 600 милиона лири, която се очаква да бъде свързана към електрическата мрежа до 2040 г.