Най-вероятно насекомите са били натровени от пръскането срещу кърлежи, предполагат пчелари

На необичайна гледка се натъкна в понеделник следобед фоторепортерът на “24 часа” Георги Кюрпанов – Генк. Както вървял по малката уличка “Сердика” в центъра на столицата, вниманието му привлякъл необичаен шум като жужене на дрон.

Вдигнал поглед нагоре и видял огромен рояк пчели, които издавали силен шум и се стрелкали като побъркани в различни посоки.

“Облакът беше голям – около 10-15 метра в диаметър. Жужаха толкова силно, че сякаш дронове прелитаха. Но много от тях падаха по земята и умираха, а някои някак си успяваха да се задържат по фасадите на къщите, но също изглеждаха безжизнени”, разказа Генк.

Като професионален фотограф той, разбира се, винаги ходи с апарата си и успя да заснеме странната гледка.

Любопитно е, че 20 май, когато се случи това, е Международният ден на пчелите. Съвпадението веднага роди шега в редакцията на “24 часа”, че пчелите май са прекалили с празнуването. Денят се отбелязва през май, когато е най-голямата активност в растежа на пчелните семейства и се пада близо до 22 май – Международния ден на биологичното разнообразие.

Истината се оказа по-тъжна - най-вероятно пчелите са били отровени от провеждащото се в момента пръскане срещу кърлежи.

“Най-вероятно е пръскано срещу кърлежи по зелените площи наоколо или срещу други вредители и пчелите са се натровили и умират”, коментира д-р Пламен Иванов, председател на Националния браншови пчеларски съюз. Според него това е нормално, защото все пак хората били с приоритет пред пчелите.

Гледката се наблюдава рядко в градска среда, защото и пчелите, особено в големите градове, са по-скоро рядкост. В селскостопански региони обаче се случва по-често, и то точно през този сезон на годината. Тогава от една страна, новопоникналите посеви започват да се третират редовно с препарати за растителна защита, а от друга, пчелните семейства започват да се роят и излизат все по-често от кошерите, за да събират нектар от цъфналите цветове.

Според земеделци въпреки периодично обновяваните забрани за внос на определени препарати те продължават да се употребяват и пчелите често стават първите им жертви.

Снимка: Георги Кюрпанов-Генк
Снимка: Георги Кюрпанов-Генк
Снимка: Георги Кюрпанов-Генк
Снимка: Георги Кюрпанов-Генк
Снимка: Георги Кюрпанов-Генк
Снимка: Георги Кюрпанов-Генк