341 км се оказва, че изобщо са без настилка

В продължение на цяла една година - през 2023-а, в България са построени едва 26 километра нови пътища. Това показват данни на НСИ, публикувани във вторник. От тях 11 са третокласните, а 15 км - магистрали.

Част от новите шосета трети клас се намират в Бургаска област, при това само 5 км са наистина нов път. Всичко останало са или третокласни, които свързват отделни села, или пътни връзки при нови кръстовища. Едно от тях например е 5-километров асфалтов път, който е направен само заради новия обход на Бургас.

В същото време 5 км пътища, които са били налични в края на 2022 г., липсват през 2023-а. Три километра от тях са във Варненска област, а други два в Софийска. Обяснението е, че това са участъци от пътища, които просто през 2023-а са станали общински. Освен близо 20 хиляди километра републикански пътища у нас има и около 40 хиляди общински и понякога държавата деактува свои, за да ги даде на някоя община. Причината за това е, че по тях много хора пътуват до работните си места и когато пътят стане общински, отпада необходимостта от винетка. Например около София такъв е този между Божурище и отбивката за Хераково, който е част от трасето за Калотина, но за жителите на тези населени места е общински път.

Сред новопостроените има и 15 км магистрали. Те се намират на територията на Софийска област, става дума за магистрала “Европа”, която през 2023 г. достигна до София. За да се изгради напълно, трябват още двайсетина километра, докато се свърже със Западната дъга на софийското околовръстно. На практика в момента в България има 840 километра магистрали.

От данните на НСИ става ясно, че у нас все още има пътища, които не са алфалтирани. Те са общо 488 километра, от които 32 са с павета. От останалите повече се оказват изобщо без настилка - 341 километра. По-интересно е, че за година те се увеличават, защото през 2022-а са били 327 километра.