• Чрез различни устройства един AI вече може да обсъжда с друг много теми, дори "човека"
  • Ботът влиза в ролята на учител на детето ви

Когато новият чатбот на OpenAI проговори в шокиращо видео и каза на един от своите създатели, че “се чувства чудесно”, на Скарлет Йохансон определено не ѝ беше забавно. Холивудската звезда беше “шокирана, ядосана и невярваща”, че актуализираната версия на чатбота - ChatGPT4о, която може да ви чуе и да ви отговори, има глас, “зловещо подобен” на нейния.

Една от знаковите роли на Йохансон беше да озвучи футуристична версия на гласов асистент във филма от 2013 г. “Тя” (от англ. - Her). А на 13 май, когато OpenAI представи за първи път демо на новата платена версия, която вече може да чете, слуша и наблюдава в реално време, главният изпълнителен директор написа кратък пост в Х. Състоеше се само от една дума - “Тя”. Това бе

признание, че филмът му

е повлиял за създаването

на съвременния гласов асистент.

Дори и без да беше “подсказал” на публиката обаче, за актрисата приликата беше очевидна. Кадър от видеото, в което бе представен новият модел на ChatGPT през май.

Кадър от видеото, в което бе представен новият модел на ChatGPT през май.

Йохансон побърза да обясни, че вече се е обърнала към юрист относно ситуацията. Тя разказа, че Алтман се е обърнал към нея миналата година с предложение да бъде един от гласовете на ChatGPT. Тя обаче отказала по “лични причини”. OpenAI потвърди това, като подчерта, че актрисата е била потърсена като допълнителен глас за ChatGPT, след като вече са били избрани други 5, включително гласът, който разтревожи Йохансон. Последвала още една оферта за бъдещо партньорство малко преди официалния дебют на новите характеристики на чатбота. Тя също била отклонена от актрисата.

OpenAI пише, че AI гласовете не трябва “умишлено да имитират отличителния глас на знаменитост” и че въпросният глас, използван от новия модел GPT-4o, на име Скай, не е имитация на Скарлет Йохансон, а “принадлежи на различна професионална актриса, използваща своя собствен естествен глас”.

Сагата от миналия месец все повече се заплита. Не е ясно дали Йохансон ще търси правата си в съда, нито дали има реални шансове да осъди технологичната компания. Това само показва, че връзката между AI и творческите индустрии става все по-обтегната - медии, художници и музикални продуценти завеждат дела за нарушаване на авторски права. На практика правителствата и регулаторите все още не са поставили ясна граница кое е етично и морално в света на иновациите. Това пък създава хаос в професионалния свят, където в ерата на светкавично развиващите се технологии всеки брани интелекта и способностите си на всяка цена.

Новият модел GPT-4o на OpenAI наистина е повод за удивление, но и за притеснение. Той е олицетворение на това, че светът на иновациите никога не спи. Темповете, с които съвременните технологии се развиват, са толкова бързи и изменят познатия ни досега свят, че обществото остава главозамаяно. Ако не внимаваме и не се интересуваме от откритията, вероятно в един момент ще се чувстваме по-ограничени и изолирани от всякога.

Любимият чатбот на мнозина доскоро изобщо не беше захранен с актуализирана информация, което правеше възможностите му ограничени, тъй като например не знаеше за съществуването на войната в Ивицата Газа, за множеството инциденти с американски самолети “Боинг” и за куп научни открития, случили се през последната година. След новия ъпдейт обаче потребителите, които ползват платената версия, вече могат да провеждат разговор със своя изкуствен интелект. Той

може да си има име,

да ги разсмива,

да симулира емоции,

да достъпва информация на устройството на човек, както и да използва камерата му, за да се ориентира в обстановката. Нещо повече - един AI може да си говори с друг AI чрез различни устройства. Това вече е изпробвано в редица демовидеа. В едно от тях асистентите дори обсъждат “човека”, когото наблюдават в стаята.

Новият асистент може дори да играе ролята на учител. В клипове, демонстриращи способностите на изкуствения интелект,

родител моли GPT-4о да

помогне на детето му с

математическа задача

Той е много прецизен в изискването си - заръчва му не да каже верния отговор на сина му, а да му помогне сам да стигне до него. Чатботът задава на момчето редица въпроси, които го подтикват да мисли, за да реши уравнението чрез собствените си знания, което само по себе си е забележително постижение. Примерът завършва успешно, но трябва да се отбележи, че става дума за лесна задача. И все пак това е само началото на новата функция. Само можем да предполагаме какво ще включва следващият ъпдейт на чатбота.

Освен че може да провежда разговори в реално време и да вижда чрез камерата на устройството, което използва, чатботът вече има постоянен достъп до интернет - което го прави вещ по всяка една тема, дори тези, които се случват в момента на взаимодействие между изкуствения интелект и човека. Подобрени са също качеството и скоростта на над 50 езика.

Създадена е и десктоп версия за потребители на Mac. В нея те имат възможността дори да споделят екрана си на изкуствения интелект, за да може той да им помага по-ефективно. Това обаче породи нови притеснения.

Експертите в областта на сигурността предупредиха, че

функцията дава достъп

на чатбота до множество

лична информация

Всички тези лични данни трябва да се съхраняват от компанията майка на ChatGPT - OpenAI. Това стана повод за притеснение, че ако дори част от личните данни се превърнат в обществено достояние поради неволен теч на информация или злонамерен пробив в системата, последиците може да бъдат сериозни и неминуемо ще са в глобален мащаб.

Последваха и оставките на двама висши служители на компанията, които разкритикуваха OpenAI, че не е инвестирала достатъчно в безопасността. Компанията взе навременни мерки, като още в края на май обяви, че ще създаде комитет, който да дава препоръки на борда на компанията относно безопасността и сигурността. Новата структура ще бъде ръководена от главния изпълнителен директор Сам Олтман, председателя на борда на директоритр Брет Тейлър, както и от член на борда Никол Селигман.

На този фон от компанията увериха, че обучава нов AI модел, който да наследи този, който в момента захранва ChatGPT. Оттам уточниха, че новият AI модел ще замени GPT-4.