За следващия тестов полет на ракетната система "Старшип" (Starship) на компания "Спейс Екс" (SpaceX) от ключово значение ще бъде оцеляването й при хиперзвуковото завръщане през земната атмосфера, предаде БТА като се позова на информация на Ройтерс.

Гигантът "Старшип" на "Спейс Екс" днес трябва да бъде изстрелян за четвърти изпитателен полет с една основна цел - да оцелее в пламтящото повторно влизане в атмосферата на Земята - бурната фаза, в която ракетата се разпадна при последния си опит.

"Старшип" - двустепенна ракета с височина близо 122 метра, е готова да стартира от южната част на Тексас.

Проектирана да бъде по-евтина и по-мощна от ракетата "Фалкон-9" (Falcon 9) на "Спейс Екс", "Старшип" е бъдещето на доминиращия бизнес на компанията с изстрелване на сателити и астронавти. През следващите няколко години тя трябва да бъде използвана от НАСА за изпращането на първите астронавти на Луната след 1972 г.

С всеки следващ тест ракетите "Старшип" достигат по-далече от предишните тестове, преди да претърпят провал, или като се взривят, или като се разпаднат в атмосферата.

При първото си изстрелване през април 2023 г. ракетата се взриви минути след старта на около 40 километра над Земята. По време на следващия опит през ноември "Старшип" достигна за първи път космоса, но скоро след това се взриви.

При последния си полет през март ракетата стигна много по-далече и се разпадна в земната атмосфера, докато правеше опит да се върне от космоса.

Планираният за днес полет на ракетата ще бъде повторение на предишния й тест, но с цел да стигне по-далече. Първата степен на ракетната система, наречена "Супер Хеви" (Super Heavy), трябва да запали своите 33 двигателя "Раптор" (Raptor), за да се издигне, след което ще се отдели от втората степен на "Старшип", която ще се взриви още по-надалече в космоса.

Очаква се "Супер Хеви" да запали отново някои от двигателите си и да се върне към Мексиканския залив за "меко приводняване", за да симулира кацане, което иначе би било на сушата.

Междувременно в космоса се очаква "Старшип" да обиколи земното кълбо, насочвайки се към Индийския океан, за да направи втори опит да оцелее при силната топлина на атмосферното влизане - критична точка, в която се провали през март.

Ракетата е покрита със стотици малки черни плочки, предназначени да я предпазват от екстремната топлина, която трябва да понесе при "гмуркането" през земната атмосфера с хиперзвукова скорост.

"Основната цел на тази мисия е да достигнем много по-дълбоко в атмосферата по време на повторното навлизане, в идеалния случай чрез максимално загряване", написа Мъск социалните мрежи в събота.

Много се възлага на развитието на космическия кораб "Старшип" на "Спейс Екс", на който НАСА разчита в стремежа си да върне астронавти на Луната през 2026 г. в съперничество с Китай. Страната планира да изпрати свои астронавти там до 2030 г. Китай вече отбеляза няколко скорошни постижения в лунната си програма, включително второ кацане на обратната страна на Луната в рамките на мисия за извличане на проби.