ЕС ще увеличи митата върху колите, внасяни от Китай. Производителите ще бъдат уведомени до края на деня, а митата ще се увеличат от 10 на 25% според предварителната информация. Очаква се мярката да влезе в сила от следващия месец, пише Financial Times.

Новите мита ще засегнат не само автомобили от китайски марки, но и тези от европейски или американски брандове, които се произвеждат в Китай. Следователно това се отнася и за модели като Dacia Spring, Tesla Model 3 и BMW iX3.

Китайската търговска камара, представляваща Европейския съюз (CCCEU), вече заяви, че ако допълнителните тарифи бъдат въведени, страната ще отговори, като на свой ред увеличи тарифите си до 25%. Ситуация, която очевидно ще засегне европейските производители и по-специално марки като BMW или Mercedes.

Това е и най-вероятната причина за техните призиви през последните седмици към Брюксел да не увеличават митата върху колите, внасяни от Китай в Европа. Анализатори прогнозират, че по този начин ще настъпи истинска търговска война.