Питайте, ако не чуете добре, и внимавайте за ударението

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Той измърморва нещо, докато се ръкувате. Казва ви името си, понеже се срещате за първи път. Не ви дава визитна картичка, за да го прочетете. Малко се шашвате с кого точно си имате работа. А ви е важно да го убедите за нещо, да сключите сделка.

Тогава не се стеснявайте да го попитате за името, като се извините, че не сте го чули добре. Имате по-голям шанс да успеете в намеренията си, ако често го повтаряте. Ако пък го сбъркате, торпилирате срещата.

Повечето хора обичат да чуват името си. Психолозите обясняват защо - за всеки човек то е най-съществената връзка с идентичността и индивидуалността му. Като го повтаряте, вие скъсявате дистанцията. Преставате да бъде двама непознати, изграждате близост. Правите впечатление на внимателен, любезен, даже сърдечен човек, на когото може да се има доверие.

Не се колебайте да се обръщате често по име към събседника си, този трик изпитано работи, съветват специалистите по общуване.

Има обаче изключение, при което трябва да се въздържите - човекът носи странна фамилия, която подозирате, че не харесва. Например Газибаров. В такъв случай може артистично да предложите да си говорите на малки имена.

Много важно е да произнасяте правилно името. Трябва не само да го запомните, когато човекът се представя, а и да обърнете внимание къде слага ударението. При това не е задължително името да е непознато и сложно - грешка се допуска дори с Тодоров/а.

Не се притеснявайте да попитате как се произнася името, когато събеседникът ви дава визитна картичка на латиница и не сте сигурни как се чете.

Вторият проблем е как да запомните името.

"Имената на хората не са приоритет за ума ни - посочват учените. - Вместо тях често запомняме подробност от външния им вид, на пръв поглед незначителна. Вероятно това има връзка с еволюцията - и след хиляди години на развитие подсъзнателно преценяваме дали човекът насреща е заплаха за нас или е приятелски настроен. А името не е съществено за тази преценка."

Точно по тази причина е прието при първа среща деловите хора да си разменят визитни картички. Когато събеседникът ви е един, я сложете пред себе си и тихомълком поглеждайте. Когато се срещате с няколко човека, подредете картичките в реда, по който седят хората срещу вас.

При устно представяне ще е по-лесно да запомните името, ако го повторите, докато гледате човека в очите. Доказано е, че произнасянето на глас ще ви помогне да го запаметите. А като гледате човека в очите, естествено свързвате име и физиономия.

Щом е трудно да произнесете името, го повторете бавно. Така ще позволите на събеседника да ви коригира, за да го кажете правилно. Няма да изглеждате тъпи. Ще оставите у човека впечатление, че ви е грижа дали знаете името му. Той ще се почувства уважаван.

Специалистите съветват да тренирате, ако сте от тези, които трудно запомнят имена.

Може да си създадете система. Най-елементарната е да си представяте нещо, свързано с името. Бояджиев, Хлебаров, Ковачев, Цветанов са благодатни. За Иванов, Георгиев, Димитров и още много други често срещани имена си изградете асоциации. Например Радев като президента, Иванов като фамилията на съседите, Петрунова като колежката ви и т.н.

Някои хора изричат на пръв поглед нелогични неща при запознанство: "Емилия? Така се казва племенницата ми". По този начин човекът на глас формулира връзката, която изгражда в ума си, за да запомни името. Освен това споделя нещо лично и хвърля още един мост за близост.

Когато фамилията е сложна за помнене, може да обявите човека за адаш на свой приятел (не е нужно да е вярно) и да помолите да го наричате по малко име. Все пак преценете дали ситуацията позволява подобна интимност.

И на вас ще ви е приятно събеседникът да ви назовава по име. За да го улесните, при запознанството се представете бавно и ясно. Не разчитайте, че помни как се казвате, дори да сте се срещали преди. По-добре да повторите името си сами. Иначе го поставяте в неудобната ситуация да ви пита и да се издаде, че не ви е запомнил, защото има лоша памет или защото не ви е сметнал за важен. Това е фалстарт за разговора.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

7 техники да плените непознати колеги

5 фрази, които никога да не казвате пред шефа

Слушането като духовно гостоприемство е трамплин за успех. Упражнения да го научите

Синдромът на презаетите с работа - забравят какво са яли днес. И как да го преодолявате

Първият въпрос при делово общуване е важен. И той не е "Как сте"

"Премията за красота" се оказва мит - не работи за успех в кариерата

Внимавайте какво си драскате - издавате характер и състояние пред шефа и колегите

5 лоши навика провалят кариерата дори на най-талантливите

Ужасът вечно недоволен шеф и техники да се справите

Кои 3 показателя за пенсионните си вноски да следите, колкото и далеч да ви се струва пенсията

Опитомяването на чувствата за 90 секунди осигурява мир и успех в работата