Цените на петрола се понижиха леко в днешната азиатска търговия, въпреки признаците за подобряване на търсенето и спада на запасите от петрол и горива в САЩ, предаде Ройтерс и БТА.

Фючърсите на сорта Брент, който е референтен за Европа, поевтиняха с 15 цента до 85,56 долара за барел, след като наддаде с 0,8 на сто вчера.

Американският лек суров петрол с доставка през август спадна с 14 цента до 81,15 долара за барел. Договорите за юли обаче бяха нагоре с 0,7 на сто до 82,17 долара за барел.

Котировките на петрола се повишиха с около 5 на сто от началото на месеца, достигайки най-високото ниво от над седем седмици.

"Сезонното нарастване на търсенето, както се вижда от последните данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ, подновеният сблъсък между Израел и шиитската групировка "Хизбула", и сезонът на ураганите могат да поддържат възходящата посока на цените", посочиха анализаторите на "Ситигруп" (Citigroup) в бележка.

Правителствени данни от САЩ, публикувани снощи, разкриха намаляване на запасите от суров петрол в САЩ с 2,5 милиона барела през седмицата, приключваща на 14 юни. Така американските петролни запаси възлизат на 457,1 милиона барела, в сравнение с очакванията на анализаторите за малко по-скромно намаление – с 2,2 милиона барела.

Запасите от бензин са намалели с 2,3 милиона барела до 231,2 милиона барела при прогнози за увеличаване с 600 000 барела.

Също така признаците за по-силно търсене на петрол в Азия също повишиха настроенията. Петролните рафинерии в региона възстановяват част от празния си капацитет след периоди на поддръжка", казаха анализатори от "Ей Ен Зет ризърч" (ANZ Research).