Годишното производство на сурова захар в Куба ще спадне под 200 000 метрични тона през 2025 г., за първи път от 19-ти век, което има вероятност да остави производителите на ром без ключовата суровина, сочат данни в доклад на Националната статистическа служба на Куба (Oficina Nacional de Estadística e Informacion - ONEI), цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Държавната компания "Азкуба" (Azcuba), която управлява захарната индустрия в Куба, планираше да произведе 265 000 метрични тона захар през настоящата година. Въпреки това, към края на сезона на смилане, производството е намаляло с около 100 000 тона, според оценки на Ройтерс, базирани на официални медийни съобщения и източници, запознати с въпроса.

През 2023 г. Куба е произвела 350 000 метрични тона захар, което е значителен спад в сравнение с 1,3 милиона тона през 2019 г.

Куба, която някога беше основен износител на захар, ще бъде принудена да внася повече захар през тази година, за да задоволи минималното си вътрешно търсене. Това поражда притеснения сред производителите на ром, които разчитат на местни суровини за дестилирането на качествен продукт.

Националната статистическа служба съобщи, че производството на етилов алкохол на базата на захар, използван за производството на ром, е спаднало с 70% — от 573 000 хектолитра през 2019 г. до 174 000 хектолитра през миналата година.

Захарната индустрия на Куба се сблъсква с намалено производство на захарна тръстика и недостатъчни суровини, като основни фактори за това са недостигът на ключови материали и лошото управление, посочва Ройтерс.

Кубинският ром трябва да се произвежда от местен алкохол, извлечен от кубинска тръстикова захар, но спадът в производството вече тревожи индустрията. Чуждестранни бизнесмени, пожелали анонимност, заявяват, че „ситуацията става критична“. Един от тях споделя: „Тъй като ромът трябва да отлежава, ние използваме запасите си и се тревожим дали ще имаме нови запаси в бъдеще.“

Захарните фабрики продължават да работят, но добивите обикновено намаляват драстично през май, когато летните дъждове усложняват процеса на преработка.

Куба беше най-големият износител на захар в света, като през 1989 г. произведе рекордните 8 милиона метрични тона. След разпадането на СССР, основен търговски партньор на Хавана, производството на захар постепенно намалява.