Не смятам, че ще влезем в период на сериозно покачване на инфлацията, но ще останем в период, в който тя ще остане на тези нива около 4%, коментира в "Тази сутрин" старши експертът от ИПИ Петър Ганев във връзка с 3-те последователни месеци на покачване на инфлацията в България.
"До края на миналата година беше 2% и малко, а още в началото на годината беше 3,8%, а после 4 - 4,5%", обясни още той. Ганев допълни, че за това може влияние да се оказали новия външен дълг, който страната ни изтегли наскоро, както и вдигането на ДДС на храни: "Най-голямата инфлация е в ресторанти".
Според Ганев "спрямо еврото няма никакво значение", че нивата на инфлация са завишени.
"Не мисля че ще влезем в период на сериозно покачване, но ще останем в период, в който инфлацията ще остане на тези нива", каза още той и допълни: "Виждаме я в целия регион - в Румъния е най-висока - 6%".
"Има известна сезонност (на инфлацията), много често хотели и ресторанти увеличават цените, има и увеличение на плодове и зеленчуци, но не може да отдадем това само на сезонни фактори".
"Не трябва да се прекалява с регулациите, защото може да прерастне в натиск - да тръгнат институциите да казват кое е основателно и кое не, те трябва да се грижат за конкурентоспособността", посочи още Ганев.
За това дали има подвеждане при превалутирането в маганизите, Ганев посочи: "Аз като потребител не съм го видял, видял съм двойните етикети, от август става и задължително, дали в някакви обекти цената е изписана различно, не знам". И допълни: "Потребителите са достатъчно интелигентни да се ориентират".