Срокът на концесията на Летище „София“ ще е 35 години. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Ивайло Московски след правителственото заседание, цитиран от Фокус.

Той обясни, че не би могъл да влиза в детайли, заради действащите директива и регламент, според които всички потенциални кандидати, които искат да се информират за условията могат да го направят по едно и също време за всички детайли, като за да имат равен достъп до информацията обявлението за концесия се публикува с службата Official Journal на Европейската комисия.

„Основната рамка е срокът на концесията на Летище „София“ ще е 35 години, ще има едно голямо авансово концесионно заплащане в началото на концесията. Има заложена инвестиционна програма, има заложена годишна концесионна такса, има разпределение в годините на видовете инвестиции – стандартните критерии, които са за такъв тип концесия“, посочи министър Московски.

По думите му, нетният ефект за държавата от целия пакет на тази концесия се очаква да бъде около 1,2 милиарда лева за целия период.