Вариант, при който коледната добавка към пенсиите да бъде раздадена на около 60 000 души в повече от миналата година, обмислят в правителството. Един от вариантите е добавки да има за хората с доход до 300 лв., а не до 286 лв. като през 2014 г., обясни вицепремиерът Ивайло Калфин.

Ако се запази размерът на добавката от 50 лв., ще са нужни някъде около 51 млн. лв., обясни Калфин.

Първо обаче трябва да се види дали бюджетът не трябва да плати суми по закъснели европроекти и едва тогава ще се определи колко пари ще бъдат отпуснати за коледните добавки, каза Калфин.

Обезщетението, което получават майките за втората година, през която гледат детето си, остава 340 лв., за да се стимулират жените да се връщат на работа, обясни още вицепремиерът при представянето на бюджета на общественото осигуряване за 2016 г.

Около 64 000 нови пенсионери се очаква да има в първата година на пенсионната реформа. Разходите на НОИ пък за първи път ще надхвърлят 10 млрд. лв., подчерта Калфин.

Догодина се вдига възрастта за пенсиониране с по 2 месеца и за мъжете, и за жените, но се въвежда и възможността за ранно пенсиониране.

С 2,5% се очаква да бъдат вдигнати пенсиите от 1 юли 2016 г. по швейцарското правило. Средната пък ще стигне 331,26 лв.

Единствено на тютюнопроизводителите и работещите в тютюневите фабрики няма да бъдат увеличавани осигурителните прагове през 2016 г., каза още Калфин.