Интернационалното семейство се отказа да прави бизнес в България, ще се връща във Франция

"Държаха се с мен като с престъпник, а всъщност престъпниците са други". Това каза през юли на чист български език французинът Мишел Камполо, след като заедно със съпругата си прекара едно денонощие в ареста на Второ районно управление на полицията в Стара Загора. Държали ги в различни килии. Той и съпругата му Миглена - българка от Стара Загора, се оказаха единствените задържани клиенти на КТБ в страната заради драстичния им протест срещу това, което се случва в банката.

На 16 юли м.г. жената се опита да запали 3 автомобилни гуми пред офис на КТБ в града на липите, а съпругът й обяви, че няма да напусне помещението, докато не получи информация за това какво ще стане с парите им, вложени в банката. И бе изведен от полиция и частни гардове насила с белезници на ръцете.

Днес интернационалното семейство вече знае съдбата на парите си - двамата съпрузи бяха сред първите, които в първия възможен ден през декември изтеглиха гарантирания си депозит от КТБ и го прехвърлиха във френски банки. Горницата над 100-те хиляди евро вероятно "ще изгори", а двамата не са се отказали да съдят БНБ чрез държавата за нанесените им морални щети и "това, което ни причиниха". Вече не искат и да чуят да развиват свой бизнес в България, с каквито намерения дошли в страната, и обмислят да се завърнат в родината на съпруга.

Мишел и Миглена са сред учредителите, които на 14 декември м.г. създадоха в София Асоциация на пострадалите от казуса КТБ, а жената дори е в 5-членното й ръководство. "При нас вече членуват над 9400 души, има и такива, чийто пари в банката са били много под гарантирания минимум. Тук е и целият Съюз на стамотолозите, чийто пари са били в КТБ. Знаем, че засегнатите нейни клиенти са поне десет пъти повече, затова очакваме към нас да се присъединят и други, за да подадем колективен иск в съда. Делата ни движи адвокатска кантора от Варна, а ако българските съдилища не не удовлетворят, сме готови да стигнем до Страсбург и Брюксел", казва пред "24 часа" Миглена Танчева-Камполо.

Според нея, в случая има десетки нарушения на българските законодателство, включително и намерението със задна дата със закон да не бъдат признати сключените от вложители цесии.

Казусът КТБ превърна съпрузите Миглена и Мишел Камполо в "двама наивници на средна възраст". 40-годишната старозагорка и 3 години по-възрастният от нея французин официално са семейство малко повече от 3 години, но живеят заедно от 12. Най-напред в Монпелие, а преди 2 години решили да се върнат в Стара Загора с идеята да завъртят собствен бизнес в България. Тук през 2011 г. била и сватбата им.

"От малка обичам да пътувам, а и по природа си падам авантюристка. Гледах деца в Маями, САЩ, работих в бирария в Кипър, бях и в Гърция. Във Франция отидох за първи път с виза за 45 дни без да зная думичка на френски, за да видя дали ще ми хареса. След това се върнах отново и срещнах Мишел", разказва Миглена. Тя има 16-годишен син Здравко от друг брак, момчето живеело с тях във Франция.

"През ваканциите му винаги пътувахме до България и на Мишел му хареса моята страна. Още повече, че неговите родители са италианци, емигрирали като деца във Франция, и не му е чужд манталитетът на южните народи, харесва нашия начин на мислене", обяснява още жената.

В Монпелие живеели под наем в апартамент от 35 квадратни метра. Мишел бил управител на автосервиз към фирмата "Ситроен", Миглена работела като сервитьорка. Когато решили да дойдат в България, продали наследствен имот на съпруга. В началото вложили парите си в различни български банки, но по-късно ги събрали на депозит в КТБ. Казват, че към тази банка се насочили не заради високи лихви, а защото условията им позволявали да изтеглят парите си по всяко време, без да ги замразят за определен срок.

Във Франция бащата на Мишел притежавал маслинови градини и семейство Камполо искало да развива земеделие и в България. Най-напред щели да садят орехи, но съученик на Миглена ги запалил по идеята да отглеждат малини, къпини и ягоди. Той самият имал успешен бизнес в тази област и дори обещал на Миглена да им осигури американски сортове с едри малини и къпини без бодли. Докато това стане, бъдещите градинари потърсили да купят подходяща земя край Стара Загора. Вече имали парцел от 5 декара, но им трябвали още ниви.

"Сега се чудим какво да правим тази земя. Бях чувал, че в България всичко е възможно, но не очаквах, че това може да се тълкува и по друг начин. Когато дойдох тук, първите думи, които научих, бяха "спокойно" и "няма проблеми", но сега знам, че ако ги чуя, трябва да се притеснявам", намесва се в разговора и Мишел. Той изрично подчертава, че след всичко, което им се е случило тук, не е разочарован от страната и от българите, а от властта и от правителството.

Събитията около КТБ ги изненадали, защото до този момент смятали банката за сигурна и стабилна, още повече, че собственикът й Цветан Василев бил и "банкер на годината". Сега обаче са убедени, че атаката срещу КТБ е политическа. Знаели за хора, което били предупредени какво предстои и които седмица по-рано изтеглили спестяванията си от КТБ. Категорична не приемат и съвета на днешния премиер Бойко Борисов да забравим 2014 г. и да гледаме напред.

"През юли чухме от гуверньора на БНБ Иван Искров, че удължават с още 2 месеца срока, в който ще решават за КТБ, и на 16 юли отидохме в един от офисите на банката в Стара Загора не за друго, а за да получим информация какво ще стане и кога ще можем да изтеглим поне гарантираната от държавата част от парите си", разказва още Миглена.

Директорът на клона ги приел и даже почерпил с кафе, но им обяснил, че и той самият не знае какво предстои. Имал 2 телефона, на които можел да се свърже със синдиците на банката в София, ала на тях никой не отговарял. Предупредил ги, че може самият той да бъде наказан, тъй като приел в офиса клиенти, а банката имала забрана да обслужва клиенти.

"От частната охранителна фирма поискаха да напуснем офиса, но ние казахме, че ще останем, докато не получим яснота, информация, за бъдещето на парите си. Попитахме ги защо когато внасяхме депозита си ни приеха с широко отворени врати, а сега ни гонят. Тогава аз спонтанно се реших на по-драстична форма на протест, за да привлека общественото внимание и медиите към нашия проблем. Бяхме поставени в положение да имаме средства, но да не можем да разполагаме с парите си и да живеем със заеми от близки и приятели", припомня Миглена.

Тя самата била виждала във Франция как, когато работници на "Ситроен" протестират или стачкуват, палят автомобилни гуми пред портала на завода като форма на протест. Без агресия, без да причиняват щети. Решила да направи същото и в Стара Загора. Била мотивирана и от това, че докато чакали отвън да дойде банковият директор, случаен човек им признал, че самият той загубил пари по време на банковата криза през зимата на 1996/1997 г. и нищо не можело да се направи...

Докато Мишел отказвал да напусне банковия офис, тя отишла до автосервиза на баща си и натоварила в колата си 3 стари гуми, взела и шише с бензин.

"Стоварих ги на тротоара пред офиса, полях ги с бензина, но се оказа, че нямам в себе си нито кибрит, нито запалка. Не успях да ги запаля, а и вече дойдоха гардове на банката и полицаи, които ме арестуваха", връща назад лентата Миглена. По разказа му, в същото време униформени и гардове понечели да изведат на сила от офиса и Мишел. Съборили го на земята, сложили му белезници, после 7 мъже го ритали, макар и да бил в безпомощно състояние.

"Закараха ме в ареста и ме държаха половин час на колене с белезници на ръцете. Обвиниха ме, че не съм им дал документите си, макар на охранителната камера ясно да се вижда, че им подадах едновременно два документа за самоличност - френския си паспорт и българската си карта за временно пребиваване в страната на чужденец", възмутен е Мишел Камполо.

Тъй като всичко станало в дните около 14 юли - нациналният празник на Франция, деня, в който французите превзели Бастилията през 1789 г., в полицията го попитали дали не смята да пренася и у нас френската революция.

"Няма да правя революция, но с Миглена сме удивени от бездушието на българите при подобен проблем като този с КТБ. Във Франция хората не биха позволили това да се случи и така да ги разиграват", убеден е французинът.

Когато излезе от ареста, той показа синини по ръцете си, опака се от болки в гърдите. След това си извади медицинско от столична болница с пари назаем и смята да съди униформените и частните гардове за упражнено над него насилие.

"В полицията ни казаха, че ще ни съставят акт от 500 лева за неизпълнение на полицейско разпореждане. След това се оказа, че актът е за 100 лева. Обясниха ми, че това била минималната сума, с която могат да ни санкцинират. Попитах трябва ли да им благодаря за това, наехме адвокат и обжалвахме акта в съда. Все още чакаме решение му", допълва картината Миглена.

Двамата разказват още, че срещу тях започнало дознание, което било прекратено.

"Засега не знаем с какъв бизнес ще се захванем във Франция, щом се върнем там. Нека първо си поемем дъх след всичко, което ни се случи в България", казва още Мишел. След като получил част от влога си, той най-после успял да отиде на зъболекар, за който трябвало да отдели сериозна сума. С парите купили и обещания айфон за рождения ден на Здравко, който се случил също през юли.

Засега обаче семейтво Камполо няма да бързат да напуснат България, защото са убедени, че за да са на първа линия в битката си за справедливост по казуса КТБ, трябва да са тук, а не да се борят от дистанция. Макар добре да знаят, че тази тяхна битка няма да бъде нито кратка, нито лесна. Миглена и Мишел обичат да пътешестват. Снимка: Личен архив

Миглена и Мишел обичат да пътешестват. Снимка: Личен архив
Семейство Камполо на разходка в старозагорския зоопарк.
Семейство Камполо на разходка в старозагорския зоопарк.
Мишел и Здравко се забавляват с радиоупрявлаем самолет в Монпелие.  Снимка: Личен архив
Мишел и Здравко се забавляват с радиоупрявлаем самолет в Монпелие. Снимка: Личен архив
Полицаи отвеждат арестувания Мишел към патрулката, след като е изведен насила от офиса на КТБ в Стара Загора.  Снимка: Радио "Стара Загора"
Полицаи отвеждат арестувания Мишел към патрулката, след като е изведен насила от офиса на КТБ в Стара Загора. Снимка: Радио "Стара Загора"
Миглена показва пред журналисти следи от насилието, упражнено над Мишел в офиса на КТБ, в деня, когато двамата бяха освободени от полицейския арест.  Снимка: Авторът
Миглена показва пред журналисти следи от насилието, упражнено над Мишел в офиса на КТБ, в деня, когато двамата бяха освободени от полицейския арест. Снимка: Авторът
Синини по лявата ръка на Мишел Камполо, описани в медецинското му от столична болница. Снимка: Авторът
Синини по лявата ръка на Мишел Камполо, описани в медецинското му от столична болница. Снимка: Авторът