Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще предяви колективен иск срещу Уникредит Булбанк заради неравноправни клаузи в общите условия по договорите за кредит.

Решението на КЗП от 21 юни е заради жалби срещу банката от клиенти. Те имат и група във фейсбук срещу едностранното променяне на договорите и високите лихви. Планират да водят отделни колективни искове, които ще бъдат групирани според договорите.

В становището си ведомството на Дамян Лазаров цитира различни версии на договорите с условията за промяна на лихвата. Една от клаузите например гласи, че клиентът предоставя на банката правото да променя едностранно базовия лихвен процент с поне 2 пункта при промяна на пазарните условия без допълнително споразумение.

"Смятаме, че са нарушени правата на потребителите, защото те нямат възможност да се откажат от договора, когато лихвата е завишена твърде много", обясни Огнян Варадинов, член на комисията. (Виж интервюто по-долу).

Той уточни, че не може да се коментира дали банката има право едностранно да вдига лихвата, след като с клиента има договор.

"Подписаните договори и общите условия като част от тях не съдържат неравноправни клаузи по смисъла на закона за защита на потребителите. Право на Комисията за защита на потребителите е да предявява колективни искове. Банката от своя страна има право да докаже по съдебен ред своята добросъвестност при договарянето, както и законосъобразността на сключените договори за кредит", коментираха от Уникредит Булбанк. (24часа)

Огнян Варадинов, член на КЗП: Не може да искаме и обезщетение

- Г-н Варадинов, колко жалби получихте срещу Уникредит Булбанк?

- Получихме няколко сигнала в края на 2009-а и началото на 2010 г. Анализирахме ги и преценихме, че има вероятност за наличие на неравноправни клаузи. Според закона за защита на потребителите такива са налице, когато търговецът увеличава цената, без потребителят да има право да се откаже от договора, ако оконачателната цена е значително завишена в сравнение с уговорената при сключването на договора. КЗП има правомощия да иска от съда да преустанови тези клаузи, но е извън нейните правомощия да претендира за обезщетяване на вредите.

- Какво ще стане, ако съдът уважи иска?

- Клаузите ще трябва да се заменят с други от законовите разпоредби или чрез тълкуване на договора.

- Кога ще внесете иска?

- До месец. Предстои юристите на комисията да го подготвят. Самото дело може да се проточи, защото колективният иск е сложен, а и има право за обжалване на 3 инстанции.

- Имате ли жалби и срещу други банки?

- Да, но ние правим опит да влезем в диалог с тях. В повечето случаи те приемат нашите становища и променят практиките си. Завеждането на колективен иск е последната стъпка.